Vecka 18 markerade både den internationella pressfrihetsdagen och Donald Trumps första 100 dagar som USA:s president. På svenska ledar- och debattsidor kom debatten att kretsa kring den turkiska rättsprocessen mot Joakim Medin och Trumps attacker på akademisk och pressfrihet.
Samma vecka som världen uppmärksammade den internationella pressfrihetsdagen inleddes rättegången mot den svenske journalisten Joakim Medin i Turkiet. Vilket riktade ögonen mot pressfrihetens villkor i landet. På onsdagen dömdes han till villkorlig dom för att ha förolämpat president Recep Tayyip Erdoğan, ett åtal som väckt starka reaktioner i svenska medier och från flera håll inom det offentliga Sverige. I en ledare i Dagens ETC, där Medin själv är verksam, skriver Annie Croona:
– Journalistik är inte ett brott. Joakim Medin är oskyldig.
Också Medins hustru, journalisten Sofie Axelsson, uttrycker oro över situationen. I en intervju med Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg riktar hon tillsammans med Lindberg ett krav på att Sverige markerar tydligare mot Turkiet i fallet Medin. I ledaren skriver Lindberg:
– Sveriges regering behöver göra allt den kan för att Joakim Medin ska släppas. Frågan måste stå överst på dagordningen för Sverige vid varje samtal med Turkiet och vid samtal med våra allierade inom EU och Nato.
Kravet på en starkare reaktion från Sverige ekas av medieföretagens intresseorganisation Utgivarna som i en debattartikel i Aftonbladet kräver att åtalet omedelbart läggs ned. Organisationen menar att anklagelserna mot Medin bygger “uteslutande på Joakim Medins journalistiska arbete” och uppmanar den svenska regeringen att agera med större kraft. I artikeln skriver de:
– När en journalist grips för att ha utövat journalistik är det ett angrepp på den självklara press- och yttrandefrihet som borde råda. Det är också ytterst ett angrepp på demokratin.
Även Expressens ledarredaktion kommenterar rättsprocessen och pekar på att Turkiets agerande skaver mot grundläggande demokratiska principer:
– Att Joakim Medin ställs inför rätta så pass snabbt kan möjligen tolkas som att Turkiet inte vill visa sig från sin allra värsta sida. Å andra sidan bryter själva rättegångens former mot demokratiska normer, skriver de.
Friheter under hot efter 100 dagar med Trump
På tal om pressfrihet skriver Dagens Nyheter i en ledarartikel att amerikanska medier censurerar sig själva på grund av rädsla för repressalier. President Donald Trump och hans administration har vid flera tillfällen portat medier från Vita husets presskonferenser eller utsatt dem för påtryckningar när rapporteringen varit kritisk.
– Redaktionerna pressas dubbelt – av presidenten och sina ägare. Det är mörka dagar för amerikansk pressfrihet, skriver de.
DN:s ledarredaktion har även evaluerat Donald Trumps första 100 dagar som president. Här listar de bland annat Trumps försök på att kontrollera vad som lärs ut i den högre utbildningen, samt de rättsstridiga utvisningarna av migranter till El Salvador, som exempel på att presidenten långsamt håller på att montera ner demokratin i USA.
Trumpadministrationen har inte bara satt press på medier. Även den akademiska friheten har försvagats under Trumps tid vid makten. Genom exekutiva beslut har forskningsanslag dragit in, särskilt kopplat till klimat och jämställdhet.
I en debattartikel i Altinget, skriven av ledare för nordiska fackförbund, uttrycks oro för utvecklingen. De menar att faktaförnekelse och politiska ingrepp hotar den akademiska friheten i grunden, och varnar för att Trumps beslut får konsekvenser även på global nivå.
– Forskning är en internationell angelägenhet och vi kan inte stå passiva när en av de största aktörerna drastiskt förändrar spelreglerna, skriver de.
Joakim Medin
Turkiet är ett enda stort fängelse för journalister
Ledarredaktionen, Expressen
Joakim Medin står rakryggad under cirkusen
Annie Croona, Dagens ETC
Sofie Axelsson: släpp åtalen låt min man komma hem
Anders Lindberg, polisk chefredaktör, Aftonbladet
Med åtalet mot Joakim Medin underkänner Turkiet sin status som demokrati
Styrelsen för Utgivarna, Aftonbladet
100 dagar med Trump
Ledare: Så river du enkelt en demokrati på 100 dagar
Ledarredaktionen, Dagens Nyheter
Ledare: Amerikanska medier tystar sig själva i rädsla för Trumps reprimander
Ledarredaktionen, Dagens Nyheter
Ledare: Vi bäddar för en Donald Trump också i Sverige
Ledarredaktionen, Dagens Nyheter
Tidö 2 får inte bli som Trump 2
Mattias Svensson, Svenska Dagbladet
I Donald Trumps skugga syns Jimmie Åkessons rätta ansikte
Susan Nyström, Dagens Nyheter
Europa måste stå upp för den akademiska friheten
Företrädare för universitetslärare och forskare i Norden, Altinget
Övrigt
”Sverige ger miljarder – men syns inte på plats”
Hassan Deri, Svenska Dagbladet
”Ett svek att höja tullar mot Ukraina”
Karin Karlsbro, Svenska Dagbladet
Trodde Trump att det skulle vara lätt att få till en ”deal”?
Max Hjelm, Dagens Nyheter