Demonstration mot mordet på Ingrid Escamilla i Mexiko

Mordet på Ingrid Escamilla berörde många i Mexiko. Foto: ProtoplasmaKid

Nyhet

Mexikanska kvinnor kräver förändring

Två brutala kvinnomord i februari blev startskottet för de pågående demonstrationerna i Mexiko. Könsbaserade mord på kvinnor är ett växande problem i landet. Aktivister försöker nu få presidenten, media och samhället att ta sitt ansvar.

Nationella protester har brutit ut i Mexiko som en reaktion på två kvinnomord i början av februari. Tjugofemåriga Ingrid Escamilla mördades av sin pojkvän som efter dådet greps av polis. Läckta bilder på hennes lemlästade kropp publicerades på första sidorna av de mexikanska nyhetstidningarna Pasala och La Prensa. En kort tid därefter försvann sjuåriga Fátima Aldriguett Antón efter skolan. Flickan hittades fyra dagar senare död i en svart plastpåse som dumpats i ett dike. 

De två brutala kvinnomorden och medias agerande efter dåden skakade och upprörde många mexikanska kvinnor. En av dem är Daniela Gutierrez Andrade, en tjugofemårig student som är född och uppvuxen i huvudstaden Mexico City men som bor i USA sedan fyra år tillbaka. Hon beskriver i en skriftlig intervju med Utvecklingsmagasinet sina känslor efter dåden:

– Jag känner ilska och hopplöshet. Efter att ha tittat på en bild på Fátima där hon log, grät jag en stund. Jag önskar att jag kunde förmedla hur frustrerad jag är och har varit sedan morden och av reaktionerna på sociala medier.

Demonstration mot kvinnomord i Mexiko
Aktivister demonstrerade utanför presidentpalatset i Mexico City och runt om i landet. Foto: Thayne Tuason

På alla hjärtans dag, den 14 februari, samlades omkring 200 aktivister utanför presidentpalatset i Mexico City för att protestera mot det ökade kvinnovåldet. För att få president Andrés Manuel López Obradors uppmärksamhet sprayade aktivisterna byggnaden med graffiti och ropade ”inte ett mord till”. Utanför La Prensas tidningsredaktion ropade demonstranterna ”pressen är medskyldig”, för att utkräva ansvar för de bilder som publicerats på Escamillas döda kropp.

Den 9 mars, dagen efter internationella kvinnodagen, anordnades även en nationell strejk av olika kvinnorättsorganisationer som kallades ”Un Dia Sin Nosotras”, vilket betyder “en dag utan oss.”  Kvinnor uppmanades bland annat att stanna hemma från jobb och studier samt att inte använda internet. Det var en slags tyst protest och ett försök att göra avtryck genom att visa hur mycket kvinnor bidrar till landets ekonomi.

– Det har aldrig varit så många människor som demonstrerar mot våld och ojämställdhet mellan könen som det är nu. Du måste leva under en sten för att inte märka revolutionen som sker, säger Daniela Gutierrez Andrade. 

Varje dag mördas tio kvinnor och flickor i Mexiko. “Femicide”, eller kvinnomord, definieras som ”ett könsbaserat mord på en kvinna eller flicka av en man”. I en rapport av Amnesty International Mexiko, konstateras att mellan år 2007 och 2017 har antalet kvinnomord nästan tredubblats. Mellan januari och september år 2019 skedde 748 stycken kvinnomord i landet.

– Jag önskar att jag kunde säga att jag blev överraskad när jag hörde talas om morden, men det blev jag inte. Vi har ett enormt problem i Mexiko och tyvärr är Ingrid och Fátima bara två av många kvinnor som aldrig kommer att komma hem igen, avslutar Daniela Gutierrez Andrade.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: