The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Demonstranter i Jerusalem och Tel-Aviv som kräver ett slut på kriget den 21 februari, 2025. Bilder: Josephine Forthmann/Utvecklingsmagasinet

FUF-korrespondenterna, Intervju

Palestiner och israeler i Arava: Fred börjar med förtroende

Just efter att Israel brutit vapenvilan med Hamas pratade FUF:s korrespondent Josephine Forthmann med studenter på Arava Institute i Israel. Ett miljöinstitut där unga israeler och palestinier studerar sida vid sida. För att uppnå verklig fred krävs mer än tystnad mellan kulorna: det krävs tillit, samarbete och möten mellan människor som i generationer lärt sig att frukta varandra, berättar de. 

Frånvaron av krig betyder inte att det är fred. 

Med de orden beskriver en palestinsk student vid Arava Institute den komplexa verkligheten efter vapenvilan mellan Israel och Hamas.

– Vi har inget ID, ingen flygplats, knappt åtkomst till vatten. Vi är omringade av en mur och kontrolleras i varje aspekt av våra liv. För mig innebär fred att kunna lämna mitt hem utan rädsla.

Orden kommer från Ahmad, en ung palestinier från Västbanken. Han är en av många unga israeler och palestinier som idag studerar tillsammans vid Arava Institute i södra Israel – en plats som i en tid av krig och misstro erbjuder något så ovanligt som möten, samtal och ömsesidig respekt.

Nästan arton månader har gått sedan det sextonde kriget mellan Israel och Palestina bröt ut. Vapenvilan som inleddes i januari har nyligen brutits efter nya israeliska bombningar av Gaza. I en verklighet präglad av våld, trauma och djup politisk låsning, försöker unga människor som Ahmad förstå och förändra den värld de växer upp i.

– Frånvaron av krig och våld betyder inte att det kommer bli fred, säger Wajd, en ung palestinsk kvinna – Det var långt ifrån fredligt innan det senaste kriget bröt ut.

På Arava Institute möts israeliska, palestinska och internationella studenter för att tillsammans studera miljöutmaningar i regionen. Men lika viktigt som den akademiska kunskapen är de personliga erfarenheter – att lära känna den andra som människa.

– Efter att ha bott och studerat här känner jag mer förtroende för den andra sidan. Jag känner mig bekväm med människor jag tidigare haft negativa tankar om., säger Itay, en judisk israel. 

För honom har upplevelsen varit omvälvande. I en konflikt som så ofta bygger på rädsla, stereotyper och misstro, visar hans berättelse att förändring är möjlig – men långt ifrån självklar.

Konflikten mellan israeler och palestinier har pågått sedan 1948. Sedan dess har den präglats av landtvister, krig, ockupation och motstånd. Efter Hamas attack den 7 oktober 2023, då 1 200 israeler dödades, svarade Israel med en invasion av Gaza. Enligt Gazas hälsoministerium har omkring 50 000 människor dödats sedan dess, majoriteten civila. En djup humanitär kris råder, och någon konkret fredsplan finns ännu inte.

Förtroende är nyckeln till fred

Studenterna vid Arava menar att en grundläggande orsak till det låsta läget är bristen på förtroende på båda sidor.

– Många israeler tror att vi inte kommer vara säkra om vi ger palestinier mer makt. De är rädda att en palestinsk stat skulle leda till fler attacker, förklarar Itay.

Samtidigt vittnar palestinska studenter om en verklighet av ockupation, övervakning och avhumanisering.

– Israeler har vuxit upp med tron att vi måste försvara oss för att överleva. Palestinier växer upp med en känsla av maktlöshet och förtryck, säger en student. 

En annan jämför situationen med en våldsam relation:

– Det är som en man som slår sin fru och rättfärdigar våldet genom att skylla på henne. Det är vad som händer i vårt land.

I detta klimat blir det svårt att se den andra som jämlik, än mindre som en samarbetspartner.

– Här behandlar vi varandra som jämlikar, oavsett identitet eller religion. Det vi upplever här visar att samexistens är möjligt, säger Ahmad

Men hur ser vägen framåt ut? För studenterna handlar lösningen inte bara om politik – utan om relationer.

– Fred för mig innebär att kunna leva på den plats min familj härstammar ifrån utan att bli dömd på grund av konflikten. Om vi vill leva i fred måste vi förlåta och blicka framåt,” säger en student.

– En palestinsk stat måste etableras, men stabil fred kräver mer än så. Vi måste utbilda människor från ung ålder och bryta vårt inrotade tänk om den andra, tillägger Tomer, en israelisk student.

Studenterna på Arava är överens om att framtiden kräver både strukturella förändringar – som en palestinsk stat, fungerande institutioner och slut på ockupationen – och en djupgående samhällsförändring i hur människor ser på varandra.

– Vi måste se varandra som möjliga samarbetspartners, inte fiender. Bara då kan vi skapa en framtid där båda våra folk kan leva i trygghet, frihet och värdighet, fortsätter Tomer. 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: