Karl-Anders Larsson, numera pensionär och fristående skribent som är aktiv i FUF:s bokklubb, presenterar boken ”Den dolda handen” – om Kinas ekonomiska strategier.

Recension

Kina finns överallt

Alla människor påverkas idag av Kinas utveckling. För att förstå de stora frågorna idag och i framtiden är det nödvändigt att studera det kinesiska systemet. Det gäller ekonomiska och politiska frågor och kanske allra mest klimat och miljö. Kina är alltid störst.

Kinas modell är inte längre enbart en nationell utvecklingsstrategi, trots det uppenbara nationalistiska inslaget. Den har mer och mer utvecklats till en strategi för global expansion. Det är en strategi som skiljer sig från den klassiska imperialismen, som främst motiverades av ekonomiska faktorer. Den kinesiska strategin handlar om en total expansion på alla områden. Den innehåller både statliga och privata ekonomiska faktorer, men partiets intressen är alltid överordnade och är framförallt ideologiska. Målet är att införa en helt ny global kultur där begrepp som demokrati och mänskliga rättigheter är totalt omdefinierade.

Metoderna för detta exemplifieras bra i en bok som släpptes i år – ”Den dolda handen”, skriven av Clive Hamilton och Mareike Ohlberg. Grundläggande för den kinesiska expansionen är att skapa en alternativ global institutionell struktur som på sikt kan ta över den västerländska efterkrigsstrukturen. De bästa exemplen hittills är ”Belt & Road Initiative” (BRI) och ”Asian Infrastructure Investment Bank” (AIIB). Kinas agerande i FN är ett ytterligare exempel.

Kinas globala strategi handlar inte i första hand om att dra fördelar genom handel och investeringar och inte heller om direkt politisk makt. Huvudsyftet är att skapa en säker omvärld för den kinesiska utvecklingen under kommunistpartiets ledning. Säkerheten skapas främst genom spridning av idéer och kultur, och det kinesiska synsättet på alla viktiga frågor. Men naturligtvis också genom militär makt, som visas av landets snabbt stigande militärutgifter.

Den här boken visar, genom ett otal exempel inom olika områden och i olika länder, hur Kina alltid finns med som aktör. Det är en skrämmande bild, men vi få inte blunda för den. Därför är detta en viktig bok.

För den som vill kontinuerligt uppdatera sig om Kina, rekommenderas den svenska nyhetssajten Kinamedia, som drivs av journalisten Jojje Olsson.

Detta är en bokrecension. Skribenten svarar för analys och åsikter i texten.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: