Miljöpartiets Per Bolund var först ut av partiledarna att hålla sitt tal i Almedalen. Foto: FUF

Analys

”Grön är inte bara en färg, det är en inställning”

Miljöpartiet var först ut med sitt partiledartal i Almedalen. Biologisk mångfald, konsumtionskultur och extremväder var återkommande teman under talet. Per Bolunds lösning på miljöproblemen grundas i människans förmåga att förändras – och en omställning med hjälp av miljöpartiets politik.

– Hej alla mångfaldsvänner, inledde Per Bolund sitt första Almedalstal som miljöpartiets språkrör.

Med mångfald syftade han på den kulturella – men i synnerhet den biologiska mångfalden som hans tal präglades av. Han menar att vi inte längre kan peka ut “tjuvskyttar långt borta” som skurken för minskandet av biologisk mångfald. Enligt en FN-rapport, som Bolund refererar till, är en miljon av planetens drygt åtta miljoner arter utrotningshotade. Detta, anser han, bör vara en toppnyhet.

Bolund menar att vi inte längre kan blunda för konsekvenserna av vårt handlande, som konsumtionskulturen.

– Enligt en ny rapport från FN går det åt 7500 liter vatten för att producera ett par jeans. Det är lika mycket som en person dricker på 7 år. Men den kostnaden syns inte på prislappen, säger han.

Per Bolund fortsätter med att förkasta köp-och-släng- och “Fast Fashion”-kulturen.

Språkröret refererar även till rekordvärmen och värmeböljan över hela Europa. Den extrema sommaren är på väg att bli det normala tillståndet, och han undrar därför vad som blir framtidens extremväder – när detta är det nya normala.

Bolund ställer sig ändå mycket positiv till människans förmåga att förändras och trycker på vikten av att stötta den viljan genom politiken.

“Grönt är inte bara en färg, det är en inställning” var en återkommande fras under talet och Bolund har ställt in sig på en omställning av samhället. Det ska inte vara lönsamt att använda icke förnyelsebara bränslen.

– Nu är det, tack vare politiken och tekniken, förnybart som är framtiden. Inte olönsam kol, inte olönsam olja, eller fantasiberoende kärnkraft, sa Bolund och kastade en blick mot Moderata Ungdomsförbundets banderoll med texten “Kärnkraft? – Ja tack”.

Problembilden i talet berörde klimat och miljö, som onekligen är globala i sitt omfång. När åtgärder togs upp var det dock ett snävare fokus på inrikes- och EU-politik. Förslag på hur det internationella samfundet bör arbeta för att nå hållbarhet och mångfaldsmål lyste med sin frånvaro.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Starta enkät