The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Flera parallella utredningar genomförs kring dödsskjutningen av journalisten Shireen Abu Akleh som inträffade i maj i år. Nu har FN fastslagit att israeliska styrkor är skyldiga till hennes död. Foto: Alisdare Hickson. Källa: Flickr.

Nyhet

Flera parter pekar ut israeliska styrkor som skyldiga till journalists död på Västbanken

Den 11 maj sköts journalisten Shireen Abu Akleh, anställd på den arabiskspråkiga tevekanalen Al-Jazeera, ihjäl på Västbanken. Sedan dess har det pågått flera parallella utredningar för att reda ut skuldfrågan. Nu har FN slagit fast att det var israeliska styrkor som dödade journalisten.  

Sedan dödsskjutningen, som skedde i den palestinska staden Jenin, har flera olika parter uttalat sig om vilka de tror är skyldiga till dödsfallet. Al-Jazeera fördömde tidigt skjutningen och pekade på Israels militära styrkor (IDF) som skyldiga. Även den palestinske presidenten Mahmoud Abbas bedömde Israel som fullt ansvariga för Shireen Abu Aklehs död, uppger BBC. Den israeliske premiärministern Naftali Bennett påstod, å andra sidan, att den utredning Israel inledningsvis genomförde visade att eldväxlingen som ledde till dödsfallet genomfördes av palestinier.

Israel har velat bedriva en gemensam utredning av dödsskjutningen, men företrädare bland palestinierna anser att Israel har haft en bristande förmåga att utreda sina egna säkerhetsstyrkor, och de har därför inte velat inte medverka, uppger SVT.

Den 20 juni publicerade New York Times att de efter en månadslång utredning drar slutsatsen att Shireen Abu Aklehs död med störst trolighet kan härledas till skott från israeliska styrkor.

Ett par dagar senare släppte United Nations High Commissioner for Human Rights (OHCHR) en utredning som också slog fast att israeliska styrkor sköt ihjäl Shireen Abu Akleh. Michelle Bachelet, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, riktar skarp kritik mot israeliska myndigheter för hur händelsen har hanterats och uppmanar de till att snarast inleda en brottsutredning.

Parallella utredningar pågår – även inom journalistiken

Medan israeliska och palestinska myndigheter är oense kring vart bevisen leder bedrivs flera andra utredningar av olika oberoende organisationer. Journalistnätverket Bellingcat har analyserat material i både ljud- och bildform som är inhämtat från sociala medier från palestinier så väl som israeliska militärkällor, enligt SVT. Ledaren för Bellingcats analysarbete, Giancarlo Fiorella, bedömer att IDF både varit närmast och haft klarast skottlinje till Abu Akleh, men att mer teknisk bevisning behövs för att ge ett helt säkert svar.

Ögonvittne dementerar olycksspåret

I en CNN-intervju med Shatha Hanaysha, Abu Aklehs journalistkollega och ett av händelsens främsta ögonvittnen, visas ett videoklipp filmat av civila där båda journalisterna går i ett till synes lugnt område. Klädda i skyddshjälm och skottsäkra västar med ”Press” skrivet över ryggen blir de plötsligt beskjutna bakifrån, varpå Abu Akleh faller livlös till marken. Hanaysha uppger till CNN att hon är säker på att det var den israeliska militären som sköt, och att de båda journalisterna var måltavlor trots att de var obeväpnade och i sin arbetsroll.

– De ville döda oss, därför sköt dem. Jag ser ingen annan anledning när de vet att vi är journalister, säger hon och fortsätter:

– När jag försöker röra henne [Shireen Abu Akleh] fortsätter de skjuta mot och runtomkring mig.

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten