Röda korset Uganda

Länder utan tillgång till rent vatten, tvål och mediciner behöver nu stöd mer än någonsin tidigare, skriver flera debattörer. Foto: Anna Dubuis/DFID

Aktuell debatt

Debattörer uppmanar till svenskt ledarskap inom humanitärt bistånd

Corona-pandemin gör det viktigare än någonsin att Sverige agerar som en humanitär stormakt. Det var budskapet på flera opinionssidor i veckan. Samtidigt tog en debattör upp att vi inte får glömma andra nyheter, som att Saab fortsätter sälja vapen till Jemen-kriget.

Hjälporganisationen Oxfam varnade i veckan för att pandemin kan komma att trycka ner en halv miljard människor i fattigdom. Aftonbladets ledarskribent Lotta Ilona Häyrynen tog fasta på det och varnar för att viruset har givit världens ledare en ursäkt att minska det humanitära biståndet. Hon kräver att världens ledare istället kommer överens om hur de fattigaste länderna ska räddas ur krisen.

”Från Sveriges håll har man inte sagt ett pip. Landet som en gång sågs som en humanitär supermakt lär inte lyfta ett finger för människorna i nöd, ens nära våra egna gränser,” skriver Lotta Ilona Häyrynen.

Hon är inte den enda som argumenterar för Sveriges vitala roll i världen under coronakrisen. Sju läkare och organsiationsföreträdare skriver i Dagens Nyheter att de som drabbas allra värst är de som hade sämst förutsättningar innan virusutbrottet. Länder utan tillgång till rent vatten, tvål och mediciner behöver nu stöd mer än någonsin tidigare. Samma sak gäller regioner i krig och med människor på flykt.

”Sverige har ett internationellt anseende som humanitär stormakt och bör leva upp till detta nu när det verkligen gäller”, skriver bland andra Anders Nordström, Sveriges ambassadör för global hälsa, i Dagens Nyheter.

Dagens Nyheters ledarredaktion argumenterar för att Sverige bör agera genom de stora investeringsbankerna.

”För att den fattigare delen av världen ska klara av pandemins ekonomiska påfrestningar kommer det att krävas omfattande stödpaket från IMF och andra instanser. Villkoren måste dessutom vara rimliga. Pandemin får inte följas av en skuldkris”, skriver Dagens Nyheters ledarredaktion.

Sedan virusutbrottet har debatten ägnat mindre uppmärksamhet åt redan existerande humanitära katastrofer. Beatrice Rindevall skriver i ETC om de nyheter vi inte bör missa. Till exempel hur det femåriga kriget i Jemen fortsätter och hur Saab fortsätter att sälja stridslednings- och radarsystem som används i kriget. Dessutom skriver Beatrice Rindevall om den helt ouppmärksammade utvärderingen av de globala målen som visar på framsteg inom bland annat fattigdomsbekämpning och utbildning.

 

Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om Sveriges roll i världen:

Internationellt samarbete

Samarbete – inte nationalism måste prägla kampen mot coronaviruset
Helene Fritzon och Kenneth G Forslund, Göteborgs-Posten

Fattigdomen kommer döda fler än coronan
Lotta Ilona Häyrynen, Aftonbladet

Sverige måste fortsätta sitt humanitära bistånd i krisen
Tobias Alfvén m.fl., Dagens Nyheter

Pandemin får inte leda till ett förlorat årtionde för utvecklingsländerna
Ledarredaktion, Dagens Nyheter

Bortglömda nyheter

Tre viktiga nyheter som corona fått dig att missa
Beatrice Rindevall, ETC

Klimat och corona

Coronakrisen borde motivera oss till en radikal klimatomställning
Stefan Edman, Göteborgs-Posten

SD: Skjut upp EU:s gröna giv
Jessica Stegrud (SD) m.fl., Svenska Dagbladet

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Starta enkät