The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Flera aktörer inom miljörörelsen uppmanar till bojkott av klimatkonferensen COP28, som i år hålls i Förenade arabemiraten. Foto: Alisdare Hickson. Källa: Flickr.

Utvecklingsmagasinet förklarar

Därför uppmanar flera aktörer till bojkott av COP28

FN:s klimatkonferens COP28 hålls i år i Dubai i Förenade arabemiraten. Detta har väckt kritik från både aktivister och klimatorganisationer, och en kampanj om att bojkotta konferensen har spridit sig över hela världen. Utvecklingsmagasinet reder ut argumenten för och emot en bojkott av COP28.  

”Löjligt”.

Så sa Greta Thunberg om beslutet att låta en oljechef för ett statsägt oljebolag i Förenade arabemiraten vara ordförande för den kommande klimatkonferensen som i år hålls i Dubai.

Två av Sveriges största miljöorganisationer – Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden – har meddelat att de inte kommer delta i klimatkonferensen, och hänvisar till omprioriteringar, enligt Sveriges Natur.

– Vi är mycket kritiska till att man har valt den här oljeshejken till ordförande, men vi uppmanar inte till bojkott. Det är otroligt viktigt att civilsamhället fortsätter finnas på plats och följa förhandlingarna, det är vår generella ingång. Inte minst när fossillobbyn är så himla stark, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén till Sveriges Natur.

Grundaren av 2030-sekretariatet, Mattias Goldmann, uppmanar däremot miljörörelsen att hålla sig ifrån konferensen och göra nytta på annat håll.

– Årets COP är fossilföredettingarnas dödskamp, självklart ska vi hålla oss därifrån. De som verkligen förhandlar bör ha en så liten delegation som möjligt och alla vi andra bör visa hur vi kan göra större klimatnytta på andra håll, säger han till Sveriges Natur.

Även människorättsorganisationen Human Rights Watch varnar för det begränsade utrymmet för civilsamhället i Förenade arabemiraten, med hänvisning till deras omfattande övervakningstekniker och stränga lagstiftning kring avvikande åsikter. Landet har uppgett att miljöaktivister och organisationer ska tillåtas att “fredfullt demonstrera” under konferensen, trots ett förbud mot otillåtna demonstrationer.

En annan kritik mot Förenade arabemiraten är att landet, som är en av världens största oljeproducenter, har en kraftig klimatpåverkan och otillräcklig handlingsplan för att möta Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, enligt Climate Action Tracker.

Global kampanj för bojkott av COP28

Kampanjen “Boycott COP28” förespråkar en bojkott av klimatkonferensen med hänvisning till Förenade arabemiratens höga klimatustläpp och mänskliga rättighets- och krigsbrott.

– En bojkott av klimatförhandlingarna kan verka kontraintuitiv för de som vill påverka klimatpolitiken, men det civila samhället är ändå i stort förpassat till sidlinjen vid COP-konferenserna, skriver Tom Weis, ordförande för miljökonsultsorganisationen Climate Crisis Solutions, i en opinionstext på Common Dreams.

Tom Weiss menar att civilsamhällets närvaro skulle ge konferensen en oförtjänt legitimitet och att miljörörelsen i stället bör använda deras makt för att hindra konferensen att “tala i deras namn”.

Ndileka Mandela – skribent, aktivist och barnbarn till Nelson Mandela – menar dock att denna bojkott kan ha negativa konsekvenser för utvecklingsländer som behöver klimatfinansiering. Enligt henne är Förenade arabemiraten det första COP-ordförandelandet som prioriterar en överenskommelse om att faktiskt leverera pengar till globala syd.

– Eftersom delar av Afrika lider fruktansvärt av klimatförändringarna – vilket illustreras av fem års torka i rad på Afrikas horn – har vi inte råd att låta möjligheten till ett genombrott för klimatfinansieringen vid COP28 gå till spillo, skriver hon i en opinionstext i Bloomberg. 

COP28

FN:s klimatkonferens, känd som Conference of the Parties (COP), har varit en årlig händelse sedan 1995. Under de två veckor långa toppmöten samlas världsledare, politiker, experter, civilsamhällesrepresentanter och en mängd andra för att diskutera den globala klimatkrisen. Det fungerar som en mötesplats för de som för tre decennier sedan skrev under FN:s internationella avtal om klimatförändringar (UNFCCC).

Efter att ha hållits i Egypten förra året, kommer det 28:e COP-mötet att äga rum i Dubai, förenade Arabemiraten mellan den 30 november och 12 december 2023. Det har fastställts fyra viktiga mål för COP28:   

  • Att påskynda en rättvis, ordnad och skälig energiomställning
  • Att åtgärda klimatfinansieringen
  • Att sätta naturen, livet och försörjningsmöjligheterna i centrum för klimatåtgärderna
  • Och mobilisera för den mest inkluderande partskonferensen hittills. 

Källa: Euronews.green 

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten