Afrikas länder har haft få fall av covid-19 i jämförelse med Europa och USA. Effektivt, modernt informationsarbete ses som en anledning till minskad smittspridning av viruset. Samtidigt har restriktioner och utegångsförbud försvårat omständigheter för miljoner människor.
BBC rapporterar om att afrikanska länder har hanterat pandemin på ett snabbt och effektivt sätt vilket har bidragit till den låga smittspridningen. Trots en folkmängd på över en miljard människor i Afrika, finns endast fem procent av världens fall av covid-19 på den afrikanska kontinenten.
I dagsläget har Afrikas länder hittills haft cirka 1,8 miljoner bekräftade fall av covid-19 och cirka 45,000 avlidna enligt Worldometers siffror (9 november). Flest fall av covid-19 finns i Sydafrika med cirka 700,000 bekräftade fall och cirka 19,000 avlidna i covid-19.
Musik, erfarenhet och en ung befolkning
I Global Bar Magazines podds senaste avsnitt diskuteras anledningar till Afrikas länders låga smittspridning och dödstal. I avsnittet intervjuas socialantropologen Patience Mususa och läkaren Chibuzo Okonta. Enligt dem är framgångssagan informativ musik, tidigare erfarenhet av epidemier samt en ung befolkning som är mindre utsatt för viruset.
– Vi har läkare som är mer erfarna av hantering av epidemier, läkare som är mer erfarna av hälsofrämjande. I vår region är vi bra på att effektivt kommunicera till befolkningen, säger Chibuzo Okonta.
Det är i hälsofrämjandet som musiken har betydelse. Coronalåtar som den ugandiska musikern och politikern Bobi Wines ’Corona Virus’ har effektivt spridit information om viruset och handhygien till befolkningen, enligt Patience Mususa.
Andra anledningar till de goda resultaten är att många afrikaner jobbar utomhus, att människor inte reser lika mycket som i Europa och att människor är bra på att ta ansvar i området där de bor.
Ekonomin utsatt under pandemin
När restriktioner och utegångsförbud infördes i flera afrikanska länder i mars och april blev det med ens svårt för människor att försörja sig.
– Pandemins största påverkan är på ekonomin, säger Chibuzo Okonta i Global Bar Magazines podd.
I Uganda infördes utegångsförbud på kvällarna samt restriktioner i kollektivtrafiken. I mars rapporterade den ugandiska tidningen Daily Monitor om försäljare som tvingades gå till fots i flera timmar för att ta sig till marknaden för att kunna sälja sina varor samt om människor som inte hunnit hem innan utegångsförbudet och tillbringade nätterna i sina marknadsstånd.
I Zimbabwe infördes en nedstängning vilket gjorde det svårt för människor att ha kvar sina informella jobb så som gatuförsäljning. Landet var redan innan coronapandemin inne i en svår ekonomisk kris.
– Vi kommer dö av hunger [innan vi dör av corona], sa Zimbabwiern Dzivira till Aljezeera, tidigare i våras.
Sjukvård som satts på paus
Anna-Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska Institutet, uttrycker oro över att vården i Afrika har gått ner med 70 procent sedan pandemins början.
– Det handlar om barnavård, mödrahälsovård, tillgång till vaccinationer, säger hon i en intervju i SVT.
Som följd har mödradödligheten ökat och vaccinationskampanjer skjutits upp.
Aljezeera rapporterar om gravida ugandiska kvinnor som inte kunnat hitta transport till sjukhuset och därför förblött på vägen dit och Läkare utan gränser skriver om kvinnor som inte fått göra abort då det inte prioriterats som akut sjukvård i jämförelse med behandling av covid-19.
– Ingen kvinna ska behöva dö som kvinnor dör idag, förgäves, säger Primah Kwagala, advokat och CEO för kvinnorättsorganisationen The Women’s Probono Initiative till Aljezeera.
När restriktioner lättas
Till följd av de låga smittalen har dock flera afrikanska länder redan lättat sina restriktioner. The New Humanitarian diskuterar ifall prognoser kring pandemins konsekvenser därför varit överdrivna. Till exempel så var prognoser från WHO och Oxfam om en extremt förvärrad hungersnöd i Afrika baserade på en markant längre nedstängningsperiod.
Istället understryker The New Humanitarian att det är viktigt att inte tappa fokus på djupare underliggande problem som uppkom långt innan pandemin kom till kontinenten.
– Vi måste fokusera på pågående konflikter och katastrofer igen, säger Hussaini Abdu, chef för Plan International i Nigeria.