Journalisters utsatthet – ett hot mot demokratin

Antalet länder där journalister kan arbeta i säkerhet blir allt färre. Under det senaste årtiondet har över tusen journalister mördats och Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2019 visar att politiska ledares ökade fientlighet mot medier lett till rädsla och självcensur. Samtidigt har Etiopien släppt alla sina fängslade journalister och klättrar hela 40 placeringar jämfört med förra årets index.

Vad händer med demokratin när press- och yttrandefriheten inskränks? Hur kan vi stärka skyddet för den fria journalistiken? Vilka är nycklarna till den positiva utvecklingen i Etiopien?

Martin Schibbye är prisbelönt journalist och chefredaktör för reportagesajten Blankspot. År 2011 dömdes Martin och hans kollega Johan Persson till 11 års fängelse i Etiopien under ett reportageuppdrag och skrev efter frisläppningen boken 438 dagar. I höst kommer nästa bok, Jakten på Dawit, om den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak som sitter fängslad i Eritrea för sina regimkritiska åsikter. Martin besöker FUF för ett fåtöljsamtal om journalisters utsatthet och medias roll i demokratin, med fokus på Afrikas horn.

Vi bjuder på fika. Varmt välkommen!


Fåtöljsamtalet anordnas av FUF:s seminariegrupp som består av unga ideellt engagerade medlemmar i Stockholmsområdet.

Lokalen ligger en halv trappa ned utan hiss och seminariet hålls på svenska. 

Dela det här: