Fredsindex 2020: Hur utvecklas freden i världen under corona?

Arbetet med att diskutera olika komponenter som skapar hållbar fred och säkerhet i vår värld får inte sluta! Därför vill FUF:s nätverk för Global hållbar fred och säkerhet bjuda in till ett öppet kvällssamtal om hur den fredliga utvecklingen i världen ser ut och hur Covid-19 påverkar denna utveckling.

Organisationen Institute for economics and peace släpper varje år det Globala fredsindexet, och i år är det dags igen den 10/6. Vi anordnar därför ett högaktuellt seminarium redan dagen efter rapportsläppet.

Under seminariet kommer vi att diskutera vad negativ och positiv fred är och hur utvecklingen inom dessa områden ser ut globalt sett. Vi kommer att diskutera hur Covid-19 påverkar stabiliteten, säkerheten och freden utifrån en rad olika faktorer. Har våldet ökat eller minskat? Hur ser demokratiutvecklingen ut? Har korruptionen ökat i och med covid-19? Hur ser länders relationer med sina grannar ut? Respekteras mänskliga rättigheter? Finns det regionala skillnader i hur freden bevarats, stärkts eller drabbat samman? Vilka trendbrott kan vi se mot tidigare år? Och hur kan vi stödja en fredlig och hållbar utveckling i världen? Är några av de frågor som kommer diskuteras.

Vi har bjudit in Lea Perekrests, biträdande verksamhetschef för Europa och MENA vid Institute for Economics and Peace i Bryssel. I samtal med FUF:s ideella ledare för nätverket för Global hållbar fred och säkerhet, Veronica Sällemark, kommer hon dela med sig av årets rapport om den fredliga utvecklingen i världen. I slutet av samtalet får du även chans att ställa frågor. Medlemmar i nätverket för global hållbar fred och säkerhet får förtur på att ställa frågor, men alla är välkomna att delta. Du kan läsa mer om nätverket här.

Lea Perekrests är biträdande verksamhetschef för Europa och MENA vid Institute for Economics and Peace i Bryssel. Hon är ansvarig för verksamheten och för partnerskap. Hon brinner för ämnen relaterade till fred, konflikt, säkerhet och mänskliga rättigheter. Innan sin nuvarande roll arbetade Lea inom mänskliga rättigheter som utredare och politisk sekreterare för mänskliga rättigheter i Bryssel. Hon studerade internationella relationer vid Connecticut College innan hon fortsatte med sin utbildning i international conflict and security vid University of Kent (Bryssel).

Samtalet sker via plattformen Zoom, länk till mötet kommer med anmälan. Se till att klicka på länken in i god tid innan mötet. Har du aldrig använt Zoom tidigare och behöver instruktioner? Mejla matilda.andren@fuf.se.

Varmt välkommen!

Dela det här: