The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Under veckan har Ukraina blivit uteslutna från fredssamtalen mellan Ryssland och USA som ägde rum i Saudiarabien. Bild: Torbjørn Kjosvold/Statsministerens kontor/Flickr

Aktuell debatt

Vecka 8: Fredssamtal utan Ukraina röner internationell oro och kritik

Under den föregående veckan har världspolitiken präglats av diskussioner om säkerhet och diplomat. Inte minst fredssamtalen mellan USA och Ryssland har väckt intensiva reaktioner och debatt över hela Europa. Diskussionerna, som hållits i Saudiarabien och utan deltagande från Ukraina, har mötts av stark skepticism från europeiska ledare och med oro av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.  

En av de mest omtalade nyheterna under veckan har varit inledandet av fredssamtal mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin i Saudarabien. Initiativet har mötts av skepticism de svenska ledaroch debattsidorna.  

I Dagens Nyheter skriver Amanda Sokolnicki:  

Amerikanernas mål i Ukraina börjar bli obehagligt lika de ryska. 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttryckte oro över att landet inte tillåtits delta i de initiala diskussionerna. ”Inga beslut om Ukraina får fattas utan Ukraina,” betonade han i ett offentligt uttalande.  

Europeiska ledare, inklusive Tysklands vicekansler Robert Habeck, har uttryckt tveksamhet till förhandlingar utan ukrainskt deltagande, och EU:s tidigare utrikeschef Josep Borrell påpekade att ”en rättvis fred måste bygga på internationell rätt och Ukrainas suveränitet. Nuvarande utrikeschefen Kaja Kallas har uttryckt sig mer försiktigt och påtalat vikten att arbeta med USA mot en lösning Ukrainas villkor.  

I Dagens Nyheter frågar sig Richard Schwartz om Trump ens vet vad han förhandlar om:  

För Trump handlar det om att slippa vara inblandad i Europa och frigöra resurser som bättre behövs i kraftmätningen med Kina, för Putin däremot om imperiets överlevnad. Det går inte att jämföra, en obalans som inte talar för en ”deal”.  

Vicepresident JD Vances tal i München väcker debatt 

I veckan höll USA:s vicepresident JD Vance ett uppmärksammat tal vid säkerhetskonferensen i München där han betonade att Europa bör ta större ansvar för sin egen säkerhet. Han kritiserade även vad han beskrev som ”överdriven reglering av yttrandefriheten” i vissa europeiska länder och argumenterade för att illegal migration till kontinenten måste hanteras mer effektivt.  

Talet var en lång bekräftelse på att USA:s nuvarande styre inte är allierat med Europa, utan med Europas auktoritära och invandringsfientliga högerpopulister, kommenterar Svenska Dagbladets Mattias Svensson. 

Frankrikes president Emmanuel Macron betonade att ”transatlantiska relationer måste bygga på ömsesidig respekt och samarbete” medan Tysklands förbundskansler Olaf Scholz framhöll vikten av fortsatt enighet mellan Europa och USA i säkerhetsfrågor.  

Flera debattörer i bland annat Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Expressen poängterar att Europa bör se om sitt eget hus.

Europa behöver agera och visa att man kan ta eget ansvar, skriver Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.  

Transatlanticismens går mot en osäker framtid 

Skulle Donald Trump gå ut i krig för att försvara Europa? frågar sig den brittiske journalisten och säkerhetsanalytikern Edward Lucas i ett gästinlägg i Svenska Dagbladet och manar till en kraftig höjning av EU:s försvarspolitiska budget.  

Kommande möten mellan Macron, Storbritanniens premiärminister Keir Starmer och Vita huset beskrivs som avgörande för den framtida inriktningen av västerländsk säkerhetspolitik.  

Om den transatlantiska länken brister är det för att han kapar den, skriver Patrick Kronqvist om Donald Trump i en krönika i Expressen. 

 

Fredssamtal om Ukraina skapar reaktioner 

Vi ska vara stora när stormakterna blir små
Kirsten Åkerman, Svenska Dagbladet 

”Is i magen” – det är fel svar när Trump säljer ut oss till Putin
Ledarredaktionen, Dagens Nyheter 

 JD Vances tal i München väcker debatt 

Vad sa JD Vance i sitt tal i München?
Ledarredaktion, Svenska Dagbladet 

Washington 2025 – hur vet vi om vi lever i yttersta dagar?
Erik Helmersson, Dagens Nyheter 

 Transatlanticismens framtid: 

USA har blivit ett hot mot Sveriges säkerhet
Patrik Kronqvist, Expressen 

Tre år efter invasionen kan Nato ha spelat ut sin roll
Susanna Kierkegaard, Aftonbladet 

Nu är det oss det hänger på
Mattias Svensson, Svenska Dagbladet 

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: