The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Klimatmötet COP29 i Baku, Azerbajdzjan, äger rum under vad som kan bli det varmaste året någonsin uppmätt. Kollage: Canva.

Aktuell debatt

Vecka 46: Ett kritiserat klimattoppmöte och vikten av ett enat Europa 

Förra veckan inleddes COP29, men i frånvaro av många av världens ledare. Även Sveriges statsminister Ulf Kristersson har valt att inte medverka på mötet som enligt veckans debattörer verkar handla mer om pengar än klimatet. Många argumenterade även för vikten av ett enat Europa när USA:s stöd vacklar.  

Förra veckan inleddes FN:s klimattoppmöte COP29 i Baku, Azerbajdzjan.

Klimattoppmötet har varit omtalat då Sveriges statsminister har valt att inte medverka, i likhet med USA:s president, EU-kommissionens ordförande och flera av världens stora ledare.  

DN:s ledarredaktion argumenterar för att årets klimatmöte inte handlar om miljön, utan snarare om pengar. FN:s klimatfond, som ska omfördela pengar från rika länder till de fattigare länder som påverkas av klimatkrisen, ska ökas kraftigt. 

– Uppdelningen mellan fattiga och rika länder är inte självklar. Den gjordes på 1990-talet och världen har ändrats sedan dess. Borde inte oljerika Mellanösternstater bära sin del av bördan? skriver de.  

EU-kommissionen har argumenterat för att Kina måste börja räknas som ett av de rika länderna som ska betala in pengar till klimatfonden. Kina är idag världens näst största ekonomi och har genomgått en stor ekonomisk resa sedan 90-talet.  

Det är fantastiskt. Men med rikedom kommer utsläpp – och en moralisk plikt att bidra till att hantera dem, skriver Expressens ledarredaktion.  

Att statsminister Ulf Kristersson inte är närvarande på mötet har diskuterats den senaste veckan. Mattias Goldmann skriver i Aftonbladet att han stöttar det beslutet och skriver att det är lägligt för Kristersson att hålla låg klimatprofil då Sveriges klimatpåverkan nu ökar kraftigt.  

Ett enat Europa allt viktigare 

Efter att Donald Trump vann presidentvalet i USA så anses amerikanskt stöd till Europa inte längre lika självklart. Förra veckans debattörer var eniga om vikten av ett starkare EU.  

Ledarna för EU:s största länder måste omgående lägga oenighet åt sidan för att ge Europa styrka att stå emot i en värld där Donald Trump, Vladimir Putin och Xi Jinping vill härja fritt” skriver Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Emma Wiesner (C) i Sydsvenskan.  

Ett enat Europa är något som även Anders Sundell argumenterar för i Svenska Dagbladet. Han trycker på att de europeiska länderna har mycket större befolkningsmängd, bruttonationalprodukt och större tillverkningsindustri än Ryssland.  

Är vi inte beredda att betala för vår egen säkerhet kan vi inte heller förvänta oss att någon annan ska göra det, skriver Anders Sundell i Svenska Dagbladet.  

 

Sveriges biståndspolitik 

“Svenskt bistånd spelar en viktig roll I kampen mot korruptionen”
Christina Hartler, Karolina Jozic och Jamie Smith för Sida, DN Debatt Replik, Dagens Nyheter  

Iraks flickor behöver mer svenskt stöd, inte mindre.
Evelyn Schreiber, Sydsvenskan 

Trump och Sverige 

Moderaternas ”lärdomar” från USA-valet är skrattretande
Amanda Sokolnicki, Dagens Nyheter 

Allt vi ska göra är att hålla huvudet kallt
Fredrik Johansson, Svenska Dagbladet 

Väst förtjänar bättre än palliativ politik
Erik Thyselius, Svenska Dagbladet 

Regeringskris i Tyskland 

Tänker Berlin lägga sig platt för Vladimir Putin?
Olaf Scholz, Aftonbladet 

Podd: Regeringskrisen i Tyskland
SvD:s ledarredaktion, Svenska Dagbladet 

 

 

 

 

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: