Efter fem års väntan har FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, fått godkännande att besöka Xinjiang i Kina. FN vill besöka regionen på grund av rapporter om att upp till en miljon uigurer hålls i fångläger där.
FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, och Kinas regering har nått överenskommelse om att hon ska besöka regionen Xinjiang i västra Kina. Enligt människorättsgrupper har folkmord och andra brott utförts där mot den muslimska minoritetsgruppen uigurer. Bland annat finns uppgifter om att ungefär en miljon människor, främst uiguriska muslimer, ska ha hållits i massfängelseläger i regionen.
Bachelet berättade för FN:s människorättsråd via videomeddelande att hon var nöjd över att tillkännage besöket som ska ske i maj, och att konkreta förberedelser har börjat. FN har förhandlat med Kina om ett besök i Xinjiang sedan september 2018.
Övergrepp mot uigurer
Det var i november 2019 som New York Times publicerade uppgifter om brutala övergrepp mot uigurer i Xinjiangrovinsen. Uppgifterna byggde på läckta dokument som visade att Kinas högsta ledare, Xi Jinping, personligen initierade en kampanj mot uigurer och andra befolkningsgrupper som huvudsakligen är muslimer.
Det officiella syftet med kampanjen var att motverka våldsbejakande islamism, efter att Kina hade drabbats av flera våldsdåd. Men inofficiellt har kommunistregimen gått ut med instruktioner om att angripa uigurernas kultur, religion och traditioner.
Efter att kampanjen började har fler och fler vittnesmål kommit fram om att systematiska övergrepp sker mot uigurer i regionen. Ungefär en miljon uigurer sitter i så kallade interneringsläger där de ska “botas” och få kunskap så att de blir bra medborgare, enligt kommunistpartiet. Vittnesmål visar att det förekommer tortyr, hjärntvättning och ett rigoröst system som används för att övervaka fångarna, enligt Human Rights Watch. Moskéer har rivits ner och man har förbjudit att utöva religionen islam.
Kina har också anklagats för att rikta in sig på muslimska, religiösa personer och att riva ner muslimska gravar.
Peking förnekar anklagelserna och kallar dem lögner och påhitt. Regimen påstår att Kinas politik i Xinjiang handlar om att bekämpa extremism och att anläggningarna är yrkesutbildningscenter.
Invandring till Xinjiang
De senaste decennierna har det skett en massinvandring av hankineser, Kinas etniska majoritet, till Xinjiang. Det påstås att Kina har orkestrerat massinvandringen för att späda ut Kinas etniska minoritet.
Den kinesiska regeringen använder extrema åtgärder för att minska födelsetalen bland uigurer och andra minoriteter, vilket är en del av omfattande kampanj för att minska landets muslimska befolkning. De uppmuntrar även hankineser att skaffa fler barn.
Längtan efter trygghet
Många uigurer har flytt från Kina, och nu påverkas vissa av dem av kriget i Ukraina. Ersin Erkinuly var bland de tusentals uigurer och kazaker som flydde från Kina med anledning av regimens politik i regionen Xinjiang.
– Jag flydde från Kina till Kazakstan i slutet av 2019 efter att jag hade sett några människor omkring mig försvinna in till interneringsläger, säger Ersin Erkinuly till VOA News.
När Rysslands invaderade Ukraina lämnade Ersin Erkinuly Kiev och reste i flera dagar. Han tog sig över den polska gränsen i början av mars, men när han skulle resa vidare från Polen till Finland blev han gripen av estnisk gränspolis.
– Jag har så mycket smärta nu. Den här världen är så stor, men det finns ingen plats där vi kan bo i fred. Jag vill bara leva ett normalt liv, säger han till VOA från en cell i Estland.
Olympiska kommittén anklagas för dubbelmoral
De senaste åren har Internationella olympiska kommittén (IOK) kritiserats på grund av deras vägran att ta ställning till kränkningar mot mänskliga rättigheter i Kina. Kommittén har hållit fast vid att “idrotten måste isoleras från politiken”. IOK anklagas därför för hyckleri – då organisationen har svarat på Rysslands invasion av Ukraina genom att uppmana ryska idrottare att uteslutas från internationella idrottsvenemang, medan de tidigare har varit tysta gällande behandlingen av uigurer i Kina.
Uigurer
Uigurerna är en folkgrupp och cirka tolv miljoner uigurer bor i regionen Xinjiang. De är huvudsakligen muslimer och de har eget språk som liknar turkiska. Därtill ser de sig själva som kulturellt och etniskt nära centralasiatiska nationer. Det uiguriska folket utgör mindre än hälften av Xinjiangs befolkning.