I och med Indiens dramatiska ökning av covid-19 har veckans debatt främst fokuserat på vaccinpatenten och huruvida den bör avskaffas för att hjälpa hårt drabbade länder att bättre möta pandemin.
De senaste dagarna har vi sett en dramatisk ökning av covidfall i Indien med ett rekordantal fall per dag då det rapporterades 400 000 fall den 30 april. Detta har väckt debatt i västvärlden om hur man bäst kan hjälpa drabbade länder som Indien. Ett populärt förslag är att tillfälligt slopa läkemedelsbolagens patenträttigheter på vaccinen för att möjliggöra att vaccinet når så många som möjligt.
– Sveriges regering bör byta fot och stödja förslaget till WTO om ett tillfälligt undantag av patenträttigheterna till vaccin. Det skriver några debattörer från Karolinska institutet i Svenska Dagbladet. De vill att Sverige följer USA:s initiativ när det kommer till vaccinpatenten och att Sverige “snabbt, aktivt och kraftfullt agerar för att hela EU gör samma ställningstagande”.
Samma inställning till vaccinpatenten hittar vi i en artikel från ETC Nyhetsmagasin där ledamöter i Europaparlamentet och vissa svenska riksdagsledamöter vädjar till EU och de västerländska länderna att:
– Stödja Världshandelsorganisationens (WHO:s) förslag om att tillfälligt undanta vissa immaterialrättigheter enligt avtalet om handelsrelaterade aspekter av immaterialrättigheter (Trips).
Det vill säga – slopa vaccinpatenten. De avslutar med att påminna om att det det ligger i allas intresse att “arbeta tillsammans för att försäkra oss om att en utbredd vaccinering kommer på plats globalt, så snabbt som möjligt, och att alla hinder avlägsnas”.
Det armeniska folkmordet
En annan debatt som har förts i veckan handlar om huruvida Sverige bör erkänna det armeniska folkmordet som ett folkmord efter att USA:s president Joe Biden nyligen gjort just det.
Ett antal socialdemokratiska politiker skriver i Aftonbladet att Sverige bör erkänna folkmordet. Riksdagen fattade beslut i frågan redan 20 mars 2010, men detta har inte följts av ett beslut av regeringen, vilken är den myndighet som avgör svensk utrikespolitik.
De avslutar artikeln med en passionerad vädjan:
– Erkänn folkmordet nu. Inte bara för att det bor många som är berörda av folkmordet i vårt land eller för att det finns många starka röster som önskar det – utan för att det är rätt.
Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om global utveckling och Sveriges roll i världen:
Vaccin
Släpp vaccinpatenten
Diverse parlamentariker, ETC Nyhetsmagasin
Följ Bidens exempel – vaccinpatent bör slopas
Debattörer från Karolinska Institutet, Svenska Dagbladet
Slopat patentskydd vaccinerar inte världen
DN:s ledarredaktion, Dagens Nyheter
”Att hjälpa också de andra två tredjedelarna på jorden.”
Kenneth Rogoff, Sydsvenskan
Mänskliga rättigheter
S-politiker: Regeringen måste erkänna folkmordet
Kenneth Handberg (S), Olle Vikmång (S), Jimmy Jansson (S), Boel Godner (S), Ebba Östlin (S), Expressen
Protestera mot Erdogans aggressiva skenrättegångar
Amineh Kakabaveh, Dagens ETC
EU måste markera hårt mot Indiens regering
Jakop Dalunde (MP), Dagens ETC
Erdogan leker Hela havet stormar med EU
Tove Lifvendahl, Svenska Dagbladet
Övrigt
”Sveriges Latinamerikastrategi missar målet”
Erik Lysen, internationell chef, Act Svenska kyrkan, Lena Ingelstam, generalsekreterare, Diakonia, Martin Nihlgård, generalsekreterare, Individuell Människohjälp, Mariann Eriksson, generalsekreterare, Plan International Sverige, Anna Tibblin, generalsekreterare, We Effect, Omvärlden