Svenska opinionssidor har i veckan vänt ut och in på frågan hur de ska förhålla sig till klimataktivisten Greta Thunberg och den rörelse hon startat. Samtidigt får Sveriges regering kritik för sin klimatpolitik som kallas både oärlig och ”borgerligt vansinne”. Och oppositionen – de får kritik för att de samtidigt flyger till Israel för att gå på kändisfest.
Greta Thunberg och rörelsen Fridays for Future uppmanar den här veckan vuxna och fackföreningar att ansluta sig till den globala skolstrejken. Men i Sverige har inga av de stora fackförbunden velat gå ut i strejk för klimatet. Helt rätt, menar Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin.
”Klimatfrågan kan inte lösas genom en uppgörelse mellan exempelvis fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen Almega, helt enkelt eftersom arbetsgivarna inte ensamma kan gå strejkkraven till mötes”, skriver Daniel Swedin.
Men Erik Bonk på fackföreningen SAC Syndikalisterna håller inte med. Han menar att vi måste ifrågasätta det system som bygger på en evigt växande vinst. SAC har därför som enda svensk fackförening beslutat att gå ut i strejk för klimatet på fredag.
”Klasskamp är inte längre endast kampen om produktionsmedlen. Det är kampen för planetens överlevnad”, skriver Erik Bonk i Dagens ETC.
Både statsminister Stefan Löfven och miljö- och klimatminister Isabella Lövin var i veckan på plats på FN-toppmötet om klimatet i New York. Men på hemmaplan får de hård kritik för en otillräcklig klimatpolitik. Aftonbladets ledarskribent Pernilla Ericson efterfrågar ärlighet och mod från statsminister Stefan Löfven, i ett land där vi lever som om det fanns fyra jordklot.
Kalle Sundin, utredare på det fackliga idéinstitutet Katalys, kallar regeringens politik både ”ynklig” och ”borgerligt vansinne”. Han menar att höstbudgeten prioriterar skattesänkningar för höginkomsttagare framför klimatinvesteringar.
”En sak är säker: det vi får nu duger inte – vi kommer inte nå klimatmålen med tygpåsar och små naturvårdsreformer”, skriver Kalle Sundin i Aftonbladet.
Men kritiken mot oppositionen är kanske ännu hårdare. Samtidigt som svenska ungdomar klimatstrejkade satte sig nämligen borgerliga partiledare på ett chartrat plan till Tel Aviv för att fira festfixaren Mikael Bindefelds 60-årsdag. Samtidigt gav Moderaterna ett förslag om att kraftigt sänka skatten på bensin och diesel. Något som fick Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima att reagera. ”Moderaternas utspel och de svenska kändisarnas festande i Tel Aviv är som att betrakta orkestern som sägs ha fortsatt spela när oceanångaren Titanic gick under”, skriver hon.
Anna Tibblin från organisationen We Effect menar att de svenska partiledarna borde göra några utflykter när de ändå är i Israel. Med en sarkastisk ton tipsar hon om den mur som stänger inne många palestinier, och att partiledarna borde stanna och prata med en palestinsk kvinna om mänskliga rättigheter och brist på el och vatten.
”Ebba, Nyamko och Ulf, det är klart att ni ska få vara lediga och gå på fest. Allt annat hade varit missunnsamt. Men åker man till Israel är det viktigt att se helheten”, skriver Anna Tibblin på Svt Opinion.
Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om Sveriges roll i världen:
Klimatstrejkerna och Greta Thunberg
Fel att strejka för klimatet, Greta Thunberg
Daniel Swedin, Aftonbladet
Därför strejkar vi för klimatet
Erik Bonk, Dagens ETC
Vuxenvärldens svek mot ungdomen måste upphöra
Mikael Sundström, Göteborgs-Posten
Försvara dem som försvarar vår planet
Anna Lindenfors m.fl., Aftonbladet
Lyft blicken från Greta
Heidi Avellan, Sydsvenskan
Så kan vuxenvärlden ta Greta på allvar
Ledarredaktionen, Expressen
Svensk klimatpolitik
Dags att vara ärlig om klimatkrisen, Löfven
Pernilla Ericson, Aftonbladet
Er klimatpolitik är borgerligt vansinne
Kalle Sundin, Aftonbladet
Kräv jämlikhet på klimatmötet
Gerd Johnsson-Latham och Karin Sundby, Dagens ETC
Klimaträttvisans klimateffekt noll
Maria Ludvigsson, Svenska Dagbladet
Än lever hoppet för våra hav och isar
Håkan Wirtén och Tom Arnbom, Göteborgs-Posten
Ett globalt havsavtal kan rädda haven – men Sverige står passiva
Dima Litvinov och Parul Sharma, OmVärlden
Festande politiker i Israel
”Åker man till Israel är det viktigt att se helheten”
Anna Tibblin, Svt Opinion
Ungdomar strejkar medan eliten festar
Jonna Sima, Aftonbladet
Korruption inom biståndet
”Systematiskt fel i biståndspolitiken”
Boleslaw Stawicki, Svenska Dagbladet
Sanktioner mot Burma
”Inför sanktioner riktade mot Burmas militär”
Kristina Jelmin, Svenska Dagbladet
Skatteflykt
Dags att bota det globala skattesystemets sjukdom
Robert Höglund och Hanna Nelson, Dagens ETC