SKAM – ett uppriktigt snack om klimatkrisen

Barn skolstrejkar för klimatet och beskyller tidigare generationer för att ha förstört vår planet. Flygskam blev en del av vår ordlista 2018. Ord som flerbarnsskam och köttskam blir också vanligare. Hur hanterar vi skammen? Kan den omvandlas till förändring? Välkommen till klimatkrisens skamvrå!

Vi är många som skäms över det vi gör eller inte gör för världen. En turbulent och ojämlik global utveckling får oss många gånger att plocka fram skämskudden. Men när verkligheten kommer allt närmre och skammen blir mer påtaglig kan det också leda till en vilja att förändra.

FUF och OmVärlden vill öppna upp för ett avväpnande och hjärtligt samtal om skam. Skäms vi mer idag? Går det att tala om en kollektiv skam? Kan skammen rentav leda till att fler förändrar beteenden som har en negativ inverkan på vår omvärld?

Två kvällar under Almedalsveckan bjuder vi in till annorlunda arrangemang med uppriktiga samtal, scenframträdanden och bekanta ansikten. Humor och allvar blandas när vi grottar ner oss i skammen och söker dess guldkant. Kvällens tema är klimatkrisen.

Medverkande
Emil Jensen, artist och poet
Åsa Romson, expert, IVL Svenska Miljöinstitutet
Anders Wijkman, ordförande, Climate-KIC
Kent Wisti, präst och bildkonstnär
Ylva Bergman (moderator), chefredaktör, OmVärlden

Dela det här: