Panelsamtal om våldsbejakande extremism och terrorism

Till anmälan »

Oron över terrorhot och extremism har ökat bland den svenska befolkningen till följd av den höjda terrorhotnivån under 2023, enligt en Novusundersökning. Men vad menas egentligen med extremism och vad finns det för olika aspekter av begreppet? Och vad kan göras för att motverka våldsbejakande extremism?

Lokalgruppen FUF Stockholm Södra bjuder in till ett panelsamtal tisdagen den 9 januari kl. 17:30 till 19:00 där vi djupdyker i ämnet våldsbejakande extremism och terrorism utifrån ett nationellt och internationellt perspektiv. Tre kunniga paneldeltagare kommer diskutera bland annat extremism-begreppet, varför vissa personer hamnar i våldsbejakande extremism och civilsamhällets roll för att motverka extremism och terrorism. Tillsammans kommer vi reflektera över hur vi kan arbeta för att skapa positiv förändring lokalt och globalt genom exempelvis ökad inkludering, kunskap och dialog.

Kvällens paneldeltagare
  • Elias Carlberg: Rådgivare och expert på Center mot våldsbejakande extremism. Hans expertområden är civilsamhälle och trossamfund och han har lång erfarenhet av att arbeta med dialog och samhällsutveckling.
  • Peter Lagerqvist: Frilansskribent och affilierad forskare på Socialantropologiska institutionen vid Stockholms universitet. Han har rapporterat från Palestina och Israel för ett antal dagstidningar som The Guardian och The New York Times.
  • Joanna Lindström: Postdoktoral forskare på institutionen för psykologi vid Uppsala universitet. Hon har nyligen doktorerat på Stockholms universitet om psykologiska förklaringar till varför individer dras till våldsbejakande extremism.
Program

17:30 – 17:45: Insläpp och mingel med fika

17:45 – 17:55: FUF Stockholm Södra presenterar kvällens upplägg

17:55 – 18:45: Panelsamtal

18:45 – 19:00: Frågestund och avslut

Anmälan är obligatorisk och görs via denna länk innan den 8 januari kl 23:59. Först till kvarn gäller. Välkomna till ett lärorikt evenemang med god fika och givande diskussioner!

Övrig information

Eventet hålls på FUF:s kansli på Ehrensvärdsgatan 4. Lokalen ligger en halvtrappa ner utan hiss och tyvärr saknas hörslinga i lokalen.

Om arrangören

Lokalgruppen FUF Stockholm Södra drivs av engagerade ideellt aktiva unga och studenter som brinner för globala utvecklingsfrågor. Tillsammans ökar vi kunskapen och debatten om globala utmaningar och Sveriges roll i världen.

Dela det här: