The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

I Teheran pågår våldsamma protester. Foto: Lingbeek, Getty Image Signature. Källa: Canva.

Aktuell debatt

Vecka 39: Debattörer oense om varför protesterna i Iran har blivit så kraftfulla

De iranska protesterna har återigen intresserat de svenska debattörerna den här veckan – kanske som ett svar till förra veckans kritik om bristande stöd efter Mahsa Jhina Aminis död. Veckans debatt har även diskuterat slöjan och hur den, enligt debattörerna, symboliserar det systematiska kvinnoförtrycket.

Kvinnoförtrycket i Iran beskrivs som en av diktaturens grundpelare i Isobel Hadley-Kamptzs artikel i Dagens Nyheter. Hon lyfter fram att kvinnors protest mot Khomeinis hårda kontroll över kvinnors kroppar har funnits sedan 1979 och den fortsätter synas än i dag.

Dagens Nyheter jämför i stället protestvågen i Iran med de våldsamma protesterna för tre år sedan som var en följd av regimens ekonomiska oförmåga. Detta är något som präglar landet än i dag genom hög arbetslöshet, ökad inflation och dålig hantering av pandemin.

Även Sverige fick kritik i en debattartikel i Expressen skrivet av 29 olika opinionsbildare, forskare och företrädare från olika organisationer. De kritiserar att representanter från den feministiska regeringen tog på sig slöjan under ett statsbesök i Iran.

– För den iranska regimen har slöjan varit ett av de viktigaste ideologiska elementen, skriver debattörerna.   

Protestvågen i Iran

Kvinnoförtrycket är diktaturens hörnsten – nu är det väl revolution på gång
Isobel Hadley-Kamptz, Dagens Nyheter  

Kvinnoförtrycket går parallellt med Irans ekonomiska haveri
Gunnar Jonsson, Dagens Nyheter 

Inga fler slöjor på statsbesök
29 olika opinionsbildare, forskare och företrädare (se fullständig skribentlista längst ner i debattartikeln), Expressen

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: