The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Det har gått ett år sedan Mahsa Jina Amini mördades av moralpolisen i Iran. Mordet blev startskottet på rasande protester mot mullornas regim. På årsdagen för mordet ifrågasätter flera svenska debattörer om Sverige och EU verkligen har satt tillräckligt mycket press på Iran. På bild: En demonstration i Melbourne, Australien, i solidaritet med Irans kvinnor en vecka efter mordet 2022. Foto: Mark Hkrac. Källa: Flickr.

Aktuell debatt

Vecka 37: Debattörer vill sätta större press på iranska regimen

Förra veckan inföll årsdagen för mordet på Mahsa Jina Amini i Iran. Samtidigt har den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus suttit fängslad i över 500 dagar. Flera debattörer kräver nu att Sverige och EU för en striktare politik gentemot Iran.

– Solidariteten och systerskapet med Irans kvinnor har nu klingat av, skriver tidigare riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh i Expressen.

Det har gått ett år sedan moralpolisen i Iran mördade 22-åriga Mahsa Jina Amini i Teheran för att hennes slöja inte täckte tillräckligt mycket av håret.

Både Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg och Margot Wallström (S), tidigare utrikesminister, efterlyser en striktare Iranpolitik, såväl i Sverige som i EU. Sanktionspolitiken som regeringen hittills har fört är otillräcklig, menar de.

– Terroriststämpla det iranska revolutionsgardet och ge stöd till demokratiska krafter i landet, skriver Margot Wallström (S) i Svenska Dagbladet.

Samtidigt har den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus suttit fängslad i Iran i över 500 dagar. Iran har öppnat för ett fångbyte mot Hamid Noury, som sitter fängslad i Sverige för grovt folkrättsbrott. Nu kritiseras Utrikesdepartementets tysta diplomati.

Självklart har det gjorts med goda intentioner, men nog finns tvivel kring hur effektivt det är, skriver Dagens Nyheters ledarredaktion.

UD borde haft bättre koll, skriver ledarskribenten Hanne Kjöller i Dagens Nyheter, med hänvisning till att myndigheten inte avrådde från resor till Iran vid tidpunkten för gripandet av Johan Floderus. Det ändrades först efter att han fängslats. Samtidigt har Ahmadreza Djalali, läkare och forskare vid Karolinska institutet med permanent uppehållstillstånd i Sverige, suttit i Evin-fängelset sedan 2016.

– Varför förändrades inte reserekommendationerna redan när Djalali greps? skriver hon.

Dagen Nyheters ledarredaktion vill ändå inge hopp. De menar att Iran genomgår ett paradigmskifte då de unga i landet ”vägrar låta sig kuvas”.

– En förtryckarregim är inte bara sin diktator. Den är ännu mer alla dem som utför hans sysslor, och de behöver vara många, eftersom folket hela tiden måste hållas nedtryckt. Utan dessa hantlangare är diktatorn inget, skriver de.

Debattörer om Iran

Sverige bröt ryggraden när vi kröp för Erdogan  

Amineh Kakabaveh, f.d. riksdagsledamot, Expressen

Vi kommer få köpa loss Johan Floderus ur Iran

Anders Lindberg, ledarskribent, Aftonbladet

Sätt press på den brutala iranska regimen

Margot Wallström (S), f.d. utrikesminister, Svenska Dagbladet

Iran visar vad en skurkregim är för något

Ledarredaktionen, Dagens Nyheter

Varför tog det så lång tid för UD att avråda från resor till Iran?

Hanne Kjöller, ledarskribent, Dagen Nyheter

Ett år efter hennes död är Iran ett annat land

Ledarredaktionen, Dagens Nyheter

Så spred sig sveket mot Irans kvinnor till Sverige

Ledarredaktionen, Expressen 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: