The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari (L) tog förra veckan emot Klimatpolitiska rådets rapport – som underkänner regeringens klimatpolitik och konstaterar att den inte är tillräcklig för att Sverige ska nå klimatmålen till 2030. Rapporten har skapat stora diskussioner på svenska opinionssidor. Foto: Hamid Ershad Sarabi/Wikimedia Commons.

Aktuell debatt

Vecka 13: Efter kritisk klimatrapport – debattörer sågar Sveriges klimatpolitik

I onsdags förra veckan tog klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) emot Klimatpolitiska rådets årliga rapport för 2022. Rapporten konstaterar att Sverige har förlorat styrfarten vad gäller klimatpolitiken. Det har präglat de svenska debatt- och ledarsidorna under den gångna veckan, där kritik har riktats mot både nuvarande och föregående regering.  

– Jag kräver att regeringen lägger fram en klimatpolitisk handlingsplan som gör att Sverige når de uppsatta klimatmålen 2030, skriver Heléne Fritzon (S), delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet, i Expressen.

Även Miljöpartiet sågar regeringens klimatpolitik:

– Hela Sverige ska med, och då behövs lösningar som fungerar över hela landet. Lösningar som regeringen vägrar att presentera, skriver språkrören Märta Stenevi och Per Bolund i Aftonbladet tillsammans med flera andra miljöpartister.

Klimatpolitiska rådet ingår i det klimatpolitiska ramverk som riksdagen beslutade om 2017. Däri ingår också klimatlagen och klimatmålen. Klimatpolitiska rådets rapport konstaterar att klimatmålen 2030 inte kommer att uppnås med nuvarande politik.

– Det är ett enormt svek från M, KD och L som 2017 var med och antog den svenska klimatlagen, skriver DN:s ledarredaktion.

I Expressen riktas kritik mot både nuvarande och föregående regering:

– I slutet av den förra mandatperioden blev det tydligt att även S-regeringen tappade styrfart i klimatpolitiken, skriver tidningens ledarskribent Patrik Kronqvist.

Peter Wennblad, ledarskribent på Svenska Dagbladet, menar å andra sidan att kritiken från Klimatpolitiska rådet likväl kan härledas till brister i det klimatpolitiska ramverket som sådant:

– Man satte utsläppsmål till 2030 som man hade föga aning om huruvida de var möjliga att nå, skriver han och fortsätter:

– Klimatpolitiken behöver mer handling och åtgärder som är praktiskt genomförbara.

Han poängterar att det viktiga är “att Sverige successivt sänker sina utsläpp mot noll, inte exakt var vi befinner oss i varje ögonblick på vägen dit”.

Klimatpolitiska rådets rapport går att hitta här.

Debattörers reaktioner efter Klimatpolitiska rådets rapport

Sverige kan inte räkna med att EU tvingar SD

Heléne Fritzon (S), delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet, Expressen

MP: Kristersson lämnar klimatet i fritt fall

Märta Stenevi, språkrör Miljöpartiet de gröna; Per Bolund, språkrör Miljöpartiet de gröna; Åsa Lindhagen, miljö- och klimatborgarråd Stockholms stad; Karin Pleijel, miljö- och klimatkommunalråd Miljöpartiet de gröna Göteborg; Stefana Hoti, stadsbyggnadskommunalråd Miljöpartiet de gröna Malmö, Aftonbladet

Så här går det när klimatpolitiken klubbas på Tidö slott

Ledarredaktionen, Dagens Nyheter

Klimatet behöver inte mer varmluft, Romina Pourmokhtari

Peter Wennblad, Svenska Dagbladet

Romina Pourmokthari pratar – men hon har inget att säga

Patrik Kronqvist, Expressen

Klimatpolitiska rådet tar regeringen välförtjänt i örat.

Huvudledare, Sydsvenskan

Minister Pourmokhtari försvann i ett svart hål

Susanna Kierkegaard, Aftonbladet

Klimatet behöver inte ledarskap, utan kollektivism

Göran Greider, Dagens ETC

Nu får Ebba Busch rappa på och bygga vindkraft

Ingvar Persson, Aftonbladet

Er klimatpolitik är rena aprilskämtet, ministern

Gustav Hemming, klimatregionråd i Region Stockholm (C), Aftonbladet 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: