När franska demonstranter skanderar på Paris gator, skålar världens intellektuella elit i champagne på nobelmiddagen i Stockholm. Men nobelmiddagen förde även upp EU:s relation till DR Kongo på agendan.
Det händer mycket i Europa just nu. FN:s klimattoppmöte pågår i Polen. Storbritanniens premiärminister Theresa May försöker övertyga sitt parlament om landets framtid utan EU. May ställde nyligen in den planerade omröstningen om utträde ur EU, förmodligen för att justera sin politiska agenda. Heidi Avellan, Sydsvenskan, beskriver ett nästintill krigsliknande tillstånd för de brittiska öarna: “Utan (ett utträdesavtal, red. anm.) kan det bli kaos, det talas om brist på mat och medicin, om tomma hyllor och ransoneringar”.
På andra sidan kanalen tycks kaoset vara verklighet. Den franska presidenten Emmanuel Macron stångas med de våldsamma demonstranterna i landets städer. Situationen i Frankrike har vissa likheter med det som föranledde dagens situation i Storbritannien: folkligt missnöje. Patrik Kronqvist, ledarskribent på Aftonbladet, beskriver just detta och menar att stora strukturreformer inte enbart får bekostas av medelklassen: “Protesterna i Frankrike visar en sak: Det svåra med klimatarbetet kommer inte vara att utforma en politik för minskade utsläpp, utan att få folklig acceptans för åtgärderna”.
Bortsett från de inhemska kriserna i länderna, står hela den Europeiska Unionen för stora utmaningar i framtiden. Veckans debattörer har bland annat berört den europeiska inställningen till vapenexporten till Saudiarabien, framtida migrationslagar och handelspolitiken mot DR Kongo.
Det sistnämnda i ljuset av kongolesiska Denis Mukwege, som tillsammans med Nadia Murad får nobels fredspris 2018 för deras kamp mot sexuellt våld. I sitt tal under måndagens prisceremoni riktar sig Mukwege till dem som utsatts för sexuellt våld och säger: ”Detta pris är inget värt om inte era röster hörs”.
Organisationerna Läkarmissionen och Pingstmissionens utvecklingssamarbete citerar Denis Mukwege i en debattartikel i Svenska Dagbladet och menar att EU måste hålla kvar vid sina sanktioner mot DR Kongo för att stödja det kongolesiska folket:
”EU kallar sig med stolthet för en ’humanitär stormakt’ som i alla centrala dokument står upp för demokrati och mänskliga rättigheter. Det har skapat en förväntan hos DR Kongos folk om att man också kommer att agera utifrån dessa ord. Kan EU nu med gott samvete häva sanktionerna? Vi menar att man inte kan det.
EU
“Stanna, lämna, krascha”
Heidi Avellan. Sydsvenskan
”Helt fel om EU häver sanktioner mot DR Kongo”
Lars Arrhenius, Maria Bard och Niclas Lindgren, Svenska Dagbladet.
“Så vill EU ändra asylreglerna”
Per Gudmundsson. Svenska Dagbladet.
EU försöker runda sin egen domstol i Västsahara
Jan Strömdahl m.fl., Dagens ETC
Saudiarabien
“Stoppa vapenexporten och ta med kvinnor i samtalen”
Gita Nabavi och Jaime Gomez, Göteborgs-Posten
“Sätt Saudiarabien i kylan, Wallström”
Jonna Sima, Aftonbladet
Frankrike
“Svenska politiker borde lyssna på Gula västarna”
Patrik Kronqvist, Expressen
Mänskliga rättigheter
”Rättigheter kan raseras snabbare än vi anar”
Amelie Börjesson m.fl., Svenska Dagbladet
“Sverige borde göra mer för de kvinnor som faller offer för IS”.
Amineh Kakabaveh, Dagens ETC
Biståndsbudgeten
”Besparingar på bistånd räddar liv i Sverige”
Mattias Karlsson och Oscar Sjöstedt, Svenska Dagbladet