The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Sveriges och EU:s relation till Turkiets president Erdogan har varit på tapeten i veckan. Det har även den svenska biståndsbudgeten. Foto: Russia Presidential Office och Maria Eklind

Aktuell debatt

Turkiet och biståndsbudgeten i fokus i debatten

Turkiets offensiv i norra Syrien präglar den svenska debatten även denna vecka. Fler människor har tvingats på flykt, vilket har skapat humanitära behov. Den svenska regeringen och EU har kritiserats för att inte göra tillräckligt. Dessutom fortsatte debatten om biståndsbudgetens storlek.

”Sveriges beslut om 100 miljoner kronor extra för humanitära insatser i nordöstra Syrien är mycket välkommet, men mer resurser kommer att behövas”, skriver Röda Korsets Martin Ärnlöv i Aftonbladet.

Martin Ärnlöv menar att den humanitära rätten måste respekteras och att de som flyr i norra Syrien måste garanteras skydd. Dessutom krävs det en politisk lösning på konflikten mellan Syrien och Turkiet för att stoppa det humanitära lidandet, skriver han.

EU kritiseras av flera debattörer, både för sin migrations- och asylpolitik i allmänhet och för sin reaktion på Turkiets agerande i Syrien. Ledarskribenten Olof Ehrenkrona skriver i Svenska Dagbladet att vapenbojkotten från EU inte kommer att påverka Turkiets fortsatta angrepp. ”Turkarna lider ingen brist på vapen,” skriver Ehrenkrona.

Representanter från Vänsterpartiet kritiserar EU för att sitta gisslan under Turkiets president Erdoğan när han hotar med att tvinga syriska flyktingar att röra sig mot Europa. Det är skamligt att världens rikaste kontinent inte anser sig kunna ta emot fler människor på flykt, menar vänsterpartisterna.

Flera debattörer är även kritiska mot hur den svenska regeringen hanterar de svenska barn till IS-krigare som är fast i flyktingläger i Syrien. På Svt Opinion kritiserar Particio Galvéz – som själv lyckats få hem sina sju barnbarn – regeringen för att ge otydliga besked.

Ledarskribenten Erik Helmerson skriver i Dagens Nyheter att regeringen har skjutit sig själva i foten när de inte tidigare hämtat hem barnen. När IS-krigarna nu tvingas fly med sina barn från lägren kommer det att bli mycket svårare.

”I stället kommer svenska småbarn att fortsätta att lida alla helvetets kval, på en av jordens vidrigaste platser, straffade för att deras föräldrar gått med i en terrorsekt”, skriver Helmerson.

På ett helt annat tema har Moderaternas partistämma aktualiserat debatten om det svenska biståndet. Moderaterna vill kapa en tredjedel av biståndsbudgeten, vilket miljöpartisterna Isabella Lövin och Peter Eriksson kritiserar hårt i en debattartikel i Aftonbladet. De menar att Sverige har ett stort inflytande och en stor respekt i hållbarhetsfrågor globalt. Och att svenskt bistånd har haft en avgörande roll i miljontals människors liv.

”Det är egoistiskt, kallt, och fullkomligt ovärdig politik,” skriver Lövin och Eriksson om Moderaternas förslag på neddragningar.

Biståndsminister Peter Eriksson presenterade i veckan även biståndsbudgeten under ett seminarium. Han lyfte bland annat att Sverige ska vara en motpol mot konservativa länder som Saudiarabien och USA – länder som just nu motarbetar dem som jobbar för kvinnors rättigheter och med sexuella och reproduktiva rättigheter.

Ministern sa även att Sverige kommer stå fast vid – och klara – målet om att en procent av landets BNI ska gå till bistånd. Detta trots motstånd från Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Turkiet och Syrien

Vi måste få hjälpa offren för kriget
Martin Ärnlöv, Aftonbladet

V: Stoppa miljarderna som går till Turkiet
Malin Björk, Christina Höj Larsen och Håkan Svenneling, Svenska Dagbladet

EU och NATO nya nyckelspelare
Olof Ehrenkrona, Svenska Dagbladet

EU:s migrations- och asylpolitik kan ta avgörande steg framåt
Evin Incir, Sydsvenskan

Barn till svenska IS-krigare

För regeringen var det aldrig rätt tid att hämta hem IS-barnen
Erik Helmerson, Dagens Nyheter

Ta hem barnen från Syrien – innan det är för sent
Patricio Galvéz, SVT Opinion

Biståndsbudgeten

M tar rygg på SD – och kapar biståndet
Isabella Lövin och Peter Eriksson, Aftonbladet

Svenska biståndet har fått växa okontrollerat
Hans Wallmark, Aftonbladet

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: