The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

I veckan har både Centerpartiets Abir Al-Sahlani och Louise Frisk, generalsekreterare på Amref Health Africa Norden, uppmärksammat länkarna mellan klimatförändringarnas effekter på familjers försörjningsmöjligheter och hur ökad fattigdom ökar risken för flickor i vissa områden att utsättas för barngifte och könsstympning.

Aktuell debatt

Vecka 6: Debattörer manar Sverige och EU att stå upp för kvinnors reproduktiva hälsa

Aktuell debatt är tillbaka med en färsk FUF-redaktion och nya analyser av samtalen på de svenska debatt- och ledarsidorna! Under föregående vecka har många spaltmeter ägnats åt diskussioner kring president Trumps beslut att införa handelstullar mot Mexiko och Kanada. Men bortom detta så har även har den globala utvecklingen för kvinnors reproduktiva hälsa uppmärksammats. När president Trump förväntas dra bort mattan för biståndsorganisationer i dessa sektorer manas Sverige och EU att öka insatserna.

I Expressen uppmärksammar Ann-Charlotte Marteus att Trump återinfört “the global gag rule”. Regeln som innebär att mottagare av amerikanskt federalt bistånd i princip inte får informera om abort som ett alternativ vid oönskade graviditeter.  

Munkavleregeln skadar alla slags insatser för reproduktiv hälsa, men även arbetet mot infektionssjukdomar som tbc, zika och eboka, argumenterar Marteus och manar den svenska regeringen till handling.  

Vad än Tidöpartierna tyckte om de rödgrönas feministiska utrikespolitik måste Sverige nu bli en feministisk kraft inom biståndet, uppmanar hon.

I Dagens ETC uppmanar den centerpartistiska Europaparlamentarikern  Abir Al-Sahlani även EU att stärka sin roll inom kvinnors reproduktiva hälsa.  

– Kvinnor ska inte dö för att de är kvinnor och vi kan inte bara stå vid sidan och se på. EU måste nu stärka sin roll som en global kämpe för kvinnors rättigheter och öka sitt bistånd till arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa. EU borde som minst matcha det åtagande som USA hade i frågan fram till Trump, uppmanar hon.

Kvinnor och flickors reproduktiva hälsa fick också anledning att debatteras när världen uppmärksammade den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning den 9 februari.  

–Vi behöver prata om att klimatkrisen inte bara handlar om temperaturer och nederbörd, utan också får enormt allvarliga konsekvenser för flickors rättigheter, skriver Louise Frisk, Generalsekreterare för biståndsorganisationen Amref Health Africa Norden i en debattartikel i Global Bar Magazine.   

Trots att FN:s medlemsländer beslutat att avskaffa könsstympning så  riskerar ändå uppskattningsvis 4,4 miljoner flickor och kvinnor att utsättas bara under 2025. Framgångar på området till trots så ökar nu könsstympningen i vissa områden, argumenterar Frisk.

I östra Afrika slår klimatförändringarnas effekter slår mot jordbruk och djurhushållning och därmed mot familjers försörjning. En konsekvens är att flickor tvingas avbryta sina studier, gifts bort mot en hemgift och tvingas genomgå könsstympning. Nu när det internationella biståndet står inför stora förändringar och flera länder upplever en ekonomisk nedgång, får inte klimatfrågor och flickors rättigheter hamna i bakgrunden, argumenterar hon.  

Det är en förenkling att enbart betrakta könsstympning som ett kulturellt betingat fenomen. Det bör sättas i samband med fattigdom och desperation. Att ta tag i grundproblemen är därför är en förutsättning för att vända utvecklingen menar Frisk.  

–Klimaträttvisa är en jämställdhetsfråga–och en kamp för flickors rätt att växa upp hela, starka och fria. Flickors framtid hänger på det, avslutar hon. 

 

EU måste trippla när Trump sviker kvinnor
Abir Al-Sahlani, (C) Europaparlamentariker,  ETC 

Sverige bör ta täten när Trump hotar kvinnoliv
Ann-Charrlotte Marteus, Expressen 

 Klimatkrisen ökar risken för könsstympning
Louise Frisk, Amref Health Africa Norden, Global Bar Magazine 

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: