Föregående veckans debatt har präglats av krav på att få hem den fängslade journalisten Joakim Medin och kritik mot Sveriges tysta diplomati. Samtidigt har USA:s nyinförda tullar väckt starka reaktioner. Biståndspolitiken har också varit på agendan, och inte minst jämställdhetsarbetet, i svallvågorna efter den årliga sammankomsten för FN:s kvinnokommission.
Kritik har framförts mot vad som upplevs vara Sveriges avsaknad av en tydlig strategi för att skydda frihetsberövade medborgare utomlands. Det senaste exemplet är journalisten Joakim Medin, som sedan förra veckan sitter fängslad i Turkiet. Debattörer verksamma inom yttrandefrihetsområdet skriver i Dagens Nyheter och efterfrågar riktade insatser från Utrikesdepartementet (UD).
– För att uppnå framgång behöver Sverige öka sitt engagemang och skapa en organisation inom UD för att hantera dessa problem, skriver Kerstin Almegård, ordförande i Svenska Pen, Caroline Edelstam, ordförande för Stiftelsen Harald Edelstam, Mona Haghgou Strindberg, advokat specialiserad på godtyckliga frihetsberövanden, och Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.
Även Marcus Willershausen, utrikespolitisk talesperson för Liberala ungdomsförbundet, riktar skarp kritik mot regeringens linje. Han anser att tyst diplomati bör ersättas av ett tydligare offentligt tryck, inklusive ekonomiska och diplomatiska påtryckningar mot Turkiet. Tidigare fall som Dawit Isaak och Ahmadreza Djalali visar på att strategin inte visat sig effektivt, skriver Willershausens i Dagens ETC.
Liknande tongångar hörs från Expressens ledarsida som uppmanar regeringen ”agera resolut” för att få hem Medin och dra lärdom av tidigare fall av fängslade svenskar.
Svensk biståndspolitik i oroliga tider
Regeringens omläggning av biståndspolitiken kritiseras av företrädare i oppositionen.
– Slakten av biståndsbudgeten påverkar miljontals människor som lever i fattigdom och utsatthet, skriver Annika Strandhäll och Sara Kukka-Salam, ordföranden i S-kvinnor respektive Socialdemokrater för tro och solidaritet, i Dagens ETC.
De menar att Sverige nu följer en internationell trend där medel flyttas från utvecklingsarbete till militära satsningar och att detta riskerar att underminera fredsbyggande utvecklingssamarbete. Har vi råd att lägga 3,5 procent av BNP på försvaret, har vi också råd med en procent i bistånd, understryker de.
En nyhetsartikel i Global Bar lyfter att flera organisationer som gått vidare i Sidas utlysning av nya CSO-stödet uteslöts från UD:s rådslag om bistånd, utan att det framgår vilka urvalskriterier som tillämpats.
Men i en debattartikel i samma publikation undrar Malin Flemström, vd för The Hunger Project, huruvida urvalsprocessen till samråden om det svenska biståndet någonsin varit tydlig. Flemström skriver att Sidas urvalsprocesser länge haft en brist på transparens som hindrat nya aktörer från att komma in i systemet.
Flemström menar därför att UD:s inbjudan till konsultation kan tolkas som ett möjligt steg mot förändring – där fler röster får komma till tals i biståndsdialogen.
Civilsamhället varnar för bakslag i jämställdhetsarbetet
Efter FN:s kvinnokommissionsmöte (CSW) i mars 2025 varnar en grupp svenska civilsamhällesorganisationer för att kvinnors rättigheter är under press. I en debattartikel i Altinget skriver deltagare i Sveriges delegation till CSW och företrädare för UN Women Sverige, Sveriges kommuner och regioner, Civil Rights Defenders, Talita, Unizon och Sveriges Kvinnolobby att vissa medlemsländer, däribland USA, ifrågasatt formuleringar om sexuell och reproduktiv hälsa i den politiska deklarationen. Enligt debattörerna visar förhandlingarna att jämställdhetsfrågor fortsatt är omstridda.
– När omvärldsläget är svårt behöver vi mer än någonsin arbeta tillsammans, inom alla sektorer, för en framtid där alla kvinnor och flickor åtnjuter sina mänskliga rättigheter, skriver de och uppmanar Sverige att ta fortsatt globalt ledarskap, försvara aborträtten och stötta lokala kvinnorättsaktörer.
Samtidigt uppmärksammar 16 organisationer i Sydsvenskan att Sidas senaste årsredovisning visar hur andelen bistånd med jämställdhet som syfte eller delsyfte sjunkit från 86 till 65 procent mellan 2019 och 2024. I pengar räknat ska biståndet till jämställdhet ha halverats. De noterar jämställdhetsministerns löften om att Sverige fortsatt ska att vara en stark röst för jämställdhet:
– Om regeringen menar allvar är det fortfarande inte för sent att bryta den nedåtgående trenden och öka biståndet till jämställdhet.
Trump i ett värderingskrig mot världshandeln
I veckan införde president Trump nya tullar, vilket väckte internationell uppmärksamhet. I Expressen skriver Ylva Nilsson att Trumps tullar inte bara var ett sätt att skydda amerikansk industri, utan också ett strategiskt försök att undergräva den globala ordning som USA själva varit med och byggt. Genom att kringgå Världshandelsorganisationen (WTO) och införa strafftullar satte Trump frihandelsprinciperna på spel – något som, enligt Nilsson, kan hota USA:s långsiktiga maktposition.
Mattias Svensson på Svenska Dagbladet skriver att Trumps tullpolitik inte löser de problem den påstår sig åtgärda, och i själva verket kanske inte ens handlar om verkliga problem. Han kallar åtgärderna för ”galenskap förklätt till procentsatser” och varnar för att de kan få negativa effekter för både USA och dess handelspartners.
Frihetsberövrade journalister
”Fallet Joakim Medin visar på Sveriges svaghet”
Kerstin Almegård, ordförande i Svenska Pen
Caroline Edelstam, ordförande för Stiftelsen Harald Edelstam
Mona Haghgou Strindberg, advokat specialiserad på godtyckliga frihetsberövanden
Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, Dagens Nyheter
Bryt samarbeten med Turkiet – och få hem Joakim Medin
Marcus Willershausen, Utrikespolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet, Dagens ETC
Sverige får inte göra om misstaget från 2001
Osignerad ledartext, Expressen
I Turkiet tycker de att journalistik är terror
Anders Lindberg, Aftonbladet
Muf-ordförandens krav: Joakim Medin måste släppas fri
Douglas Thor, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet, Dagens ETC
Biståndets inriktning
Biståndet ska inte finansiera försvaret
Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor
Sara Kukka-Salam, ordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet, Dagens ETC
Bra att regeringen ger utrymme åt små organisationer
Malin Flemström, VD vid The Hunger Project Sverige, Global Bar
Sverige får inte svika kampen för global jämställdhet
8 delegater i Sveriges delegation till FN:s kvinnorkommission, Alltinget
”Trots regeringens löften minskar biståndet till jämställdhet drastiskt.”
16 civilsamhällesorganisationer, Sydsvenskan
Trumps handelskrig
Trumps listiga plan för att rasera USA:s makt
Ylva Nilsson, Expressen
Nu våras det för vansinnet
Mattias Svensson, Svenska Dagbladet