The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

I veckan har den debatten om globala frågor kretsat kring hur EU bör bemöta Trumpadministrationens handelspolitik, USA:s agernande mot Grönland och utvecklingen i Turkiet efter fängslandet av oppositionsledaren Imamoglu. Bild: collage i Canva.

Aktuell debatt

Vecka 13: Debattörer kritiserar USA:s maktspel på Grönland och i handelspolitiken

USA:s vicepresident JD Vances korta besök på Grönland har återigen satt ön i centrum för en geopolitisk dragkamp. Samtidigt fortsätter Donald Trumps tullpolitik att skapa oro i Europa, där experter varnar för handelskrigets långsiktiga konsekvenser. I Turkiet har gripandet av Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu väckt internationell uppmärksamhet, men EU:s ledare har hittills varit påfallande tysta.

Danmarks statsminister Mette Fredriksen skrädade inte orden i sin kritik av USA:s ageranden gällande Grönland.

Det är en oacceptabel press som läggs på både Grönland och Danmark i den här situationen. Men det är en press som vi kommer att stå emot, säger hon till danska Tv2.  

Expressens ledarredaktion beskriver besöket som motsägelsefullt“både en upptrappning och en nedtrappning”  – och drar paralleller till Rysslands ageranden: 

– Donald Trumps uttalanden om Grönland ekar obehagligt av Putins argument för att annektera Krim och invadera Ukraina.

Frågan har även lett till diskussioner om Sveriges och Europas roll. Gunnar Hökmark skriver i Svenska Dagbladet och betonar vikten av nordisk samverkan.  De nordiska länderna bör skaffa en enad styrka enbart för Grönland: 

– Det är en självklarhet att Europa och Sverige tydligt måste ställa sig bakom Grönlands frihet.  

EU ska inte ta rygg på USA:s handelspolitik 

Donald Trumps pågående handelskrig har fortsatt att skapa oro, särskilt i Europa. Debatten om tullar och dess konsekvenser har blossat upp, med flera experter som lyfter fram riskerna. Anders Åkerman, professor i nationalekonomi, är kritisk till de ekonomiska idéer som ligger till grund för Trumps handelspolitik. 

Det är viktigt att frihandelsvänliga länder som Sverige fortsätter sin linje. Det kommer att komma en tid när världens länder åter ser framåt, och återupptar avvecklingen av handelshinder, skriver han i DN Debatt. 

Jonas Hellman argumenterar i Svenska Dagbladet att EU bör agera proaktivt och söka nya handelssamarbeten på andra håll. Inte minst genom det stundande frihandelsavtalet med Indien.

– Avsikten med de amerikanska handelsutspelen var sannolikt inte att trycka andra marknader i famnen på varandra, men det verkar ändå ha blivit utfallet, konstaterar Hellman.

Turkiet slår ned på opposition och yttrandefrihet 

Situationen i Turkiet har skapat stor internationell uppmärksamhet. Tidigare i månaden greps Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu, en av president Erdogans främsta politiska rivaler. Efter gripandet har stora protester utbrutit och som svar har stora områden i Istanbul spärrats av.

Staden har nu förbjudit politiska demonstrationer och offentliga protester, i strid med konstitutionen, samtidigt rapporterar Politico att X ska ha stängt ned en rad oppositionella konton. Men protesterna fortgår. 

–  […] som en av Natos starkaste militärmakter är det särskilt dålig tajmning i ett redan spänt säkerhetsläge – med Rysslands invasionskrig i Ukraina och ett oengagerat USA i Europa – att Erdogan låser in sina politiska motståndare. Och delar landet, kommenterar Sydsvenskans ledarredaktion. 

I början av veckan kritiserar Dagens Nyheters Jonas Gummesson de europeiska ledarna för deras tystnad. Kritik har riktats mot gripandet av Imamoglu, men enligt Gummesson har inga krav ställts på att oppositionsledaren ska släppas. Sverige står “med en kvarnsten” runt halsen efter de avtal som ingåtts med Turkiet för att släppa in oss i Nato, argumenterar han: 

För Erdogan passar det utmärkt att Ekrem Imamoglu sitter inlåst på obestämd tid, liksom att europeiska ledare tummar på sin heder och tiger.

I helgen stod det också klart att Dagens ETC:s journalist Joakim Medin fänglats efter att han landat i Turkiet för att rapportera om protesterna.  Svenska journalister har slutit upp bakom Medin och kallat på regeringen att använda alla diplomatiska verktyg för att få hem kollegan.

– Det måste klargöras att det är helt oacceptabelt att frihetsberöva svenska journalister som bara gör sitt jobb med att skildra, förklara och berätta. Och att Sverige som land står enat bakom dessa principer, skriver bland annat Karin Pettersson i Aftonbladet.  

 

Trump och Grönland 

Vicepresidentens besök på Grönland är en skymf mot Danmark
Ledarredaktionen, Expressen 

Räkna med att Trump menar allvar om Grönland
Ledarredaktionen (podd), Aftonbladet 

Tillsammans ska vi försvara Grönland
Gunnar Hökmark, Svenska Dagbladet 

Kolonialminister Vance har landat i fel tid
Huvudledare, Sydsvenskan 

USA: handelstullar 

Därför är Trumps tullar dömda att misslyckas
Anders Åkerman, professor i nationalekonomi, Dagens Nyheter 

Trump menar allvar med tullarna – var beredda på veckan från helvetet
Ledarredaktionen, Dagens Nyheter 

EU och Indien på väg mot historiskt frihandelsavtal
Jonas Hellman, Svenska Dagbladet 

Protesterna mot fängslandet av oppositionsledare i Turkiet 

”Erdogan rensar ut det som finns kvar av turkisk demokrati”
Orhan Pamuk, författare och nobelpristagare i litteratur, Dagens Nyheter  

Europa lägger sig platt för Erdogans apspel
Jonas Gummesson, Dagens Nyheter 

Nu avgörs framtiden i Turkiet
Ledarredaktionen, Svenska Dagbladet 

Erdogan är rädd för det turkiska folket
Huvudledare, Sydsvenskan

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: