Torkan i Somalia riskerar att bli den värsta på 40 år och tusentals riskerar att dö av svält. Trots detta saknas miljarder i biståndspengar för att kunna möta problemen med torkan.
Somalias befolkning har länge plågats av konflikter, vattenbrist och svältkatastrofer. Halva landets befolkning, 7,7 miljoner människor, lider just nu av kronisk hunger. På grund av konflikter och matbristen har miljontals människor blivit internflyktingar.
Somalias livsviktiga regnperioder har uteblivit det senaste året. Om april blir lika torr som föregående år, riskerar vattenbristen att bli den värsta landet har sett på 40 år, enligt Reuters.
Trots stigande behov har det utländska biståndet till Somalia minskat. FN har endast lyckats säkra tre procent av den miljardsatsning som behövs i landet. Adam Abdelmoula, FN:s humanitära koordinator i Somalia, menar att svältkatastrofen har förlorat sitt nyhetsvärde och därför prioriteras bort av biståndsgivare. Han anser att krisen överskuggas av andra humanitära katastrofer såsom Jemen, Afghanistan och nu av kriget i Ukraina.
El-Khidir Dalum Mahmoud på World Food programme förutspår dödliga konsekvenser om ingenting görs. Han uttrycker att katastrofen i Somalia måste prioriteras av omvärlden.
– De här människorna har förlorat allt. Mänskligt lidande är mänskligt lidande, oavsett om det sker i Europa, Afrika, Asien eller någon annanstans. Vi har en katastrof framför oss, säger han.