The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Väg utanför staden Jowhar i Somalia ett område där många tvingats lämna sina hem på grund av torka och konflikter. Foto: Tobin Jones, AMISOM/AU. Källa: Flickr.

Notis

Miljontals människor riskerar svält när svår torka drabbar Somalia

Torkan i Somalia riskerar att bli den värsta på 40 år och tusentals riskerar att dö av svält. Trots detta saknas miljarder i biståndspengar för att kunna möta problemen med torkan.

Somalias befolkning har länge plågats av konflikter, vattenbrist och svältkatastrofer. Halva landets befolkning, 7,7 miljoner människor, lider just nu av kronisk hunger. På grund av konflikter och matbristen har miljontals människor blivit internflyktingar.

Somalias livsviktiga regnperioder har uteblivit det senaste året. Om april blir lika torr som föregående år, riskerar vattenbristen att bli den värsta landet har sett på 40 år, enligt Reuters.

Trots stigande behov har det utländska biståndet till Somalia minskat. FN har endast lyckats säkra tre procent av den miljardsatsning som behövs i landet. Adam Abdelmoula, FN:s humanitära koordinator i Somalia, menar att svältkatastrofen har förlorat sitt nyhetsvärde och därför prioriteras bort av biståndsgivare. Han anser att krisen överskuggas av andra humanitära katastrofer såsom Jemen, Afghanistan och nu av kriget i Ukraina.

El-Khidir Dalum Mahmoud på World Food programme förutspår dödliga konsekvenser om ingenting görs. Han uttrycker att katastrofen i Somalia måste prioriteras av omvärlden.

– De här människorna har förlorat allt. Mänskligt lidande är mänskligt lidande, oavsett om det sker i Europa, Afrika, Asien eller någon annanstans. Vi har en katastrof framför oss, säger han.

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten