I samband med Folkrepubliken Kinas 70-årsfirande varnade flera debattörer för landets inflytande i omvärlden.

Aktuell debatt

Kina och klimatet i fokus i debatten

Debatten kring svensk klimatpolitik har varit intensiv efter den gångna veckans FN-toppmöte, nya larmrapporter och globala klimatstrejker. Men även Kina har varit i fokus i veckan. Flera debattörer varnar för att brotten mot mänskliga rättigheter sprider sig långt utanför Kinas gränser.

Aftonbladets ledarskribent Ingvar Person skriver att det redan idag finns en förändrad syn på klimatfrågans utmaningar, tack vare ungas demonstrationer som nu pågått i ett år. “Många av de företag som står för stora utsläpp ställer idag krav på tydliga villkor som driver på omställningen till en hållbarare produktion”, skriver han.

Mette Kahlin McVeigh från Fores tankesmedja anser att regeringen noga ska utgå ifrån det klimatpolitiska rådets 16 rekommendationer när de presenterar Sveriges klimathandlingsplan nu i oktober. “Ni har facit i hand. Det är dags att kavla upp ärmarna och verkställa klimatpolitiken” skriver hon.

171 forskare inom humaniora och samhällsvetenskap skriver i Dagens Nyheter att de vill se påtryckningar från hela samhället för att Sveriges utsläppsmål ska nås. Enligt dem är det nuvarande politiska ledarskapet otillräckligt och de föreslår bland annat att tillstånd till storskaliga, utsläppsintensiva verksamheter borde begränsas.

Med anledning av 70-årsfirandet av Folkrepubliken Kina, som utropades av kommunistledaren Mao Zedong 1949, höjer flera debattörer rösten. Göteborgs-Postens ledarskribent Håkan Boström riktar kritik mot Sveriges och världens naiviteten inför Kinas ambitioner om att vara försvarare av globalisering och frihandel. ”Det kinesiska statsstyret är inte längre en fantasi för intellektuella i väst, utan en högst påtaglig realitet. En modell för ofrihet som Peking vill exportera över världen”, skriver Håkan Boström.

På Svenska Dagbladets ledarplats höjer Gunnar Hökmark ett varnande finger för att diktaturen Kinas just nu omformar säkerhetspolitiska förutsättningar globalt. Han menar att det är viktigt att Kina är en del av den globala ekonomin, men att det inte får leda till att de får tysta kritik från andra länder. ”Vi måste klargöra att demokratiska staters kritik av förtryck är regel – inte undantag – och inte får hindras”, skriver Gunnar Hökmark.

Även Sveriges relation till Iran, Saudiarabien och Israel lyfts i debatten. Socialdemokraten Kenneth G Forslund trycker på vikten av dialog och diplomati för att främja demokrati och mänskliga rättigheter. Som exempel tar han upp Sveriges diplomatiska – och kritiserade – samtal med Irans utrikesminister i somras, om havsrätt och tankfartyget Stena Imperio. Att fartyget och besättningen nu har släppts av Iran har högst troligt ett samband med de samtalen, skriver Kenneth G Forslund.

Kina

Så ska Sverige möta hotet från diktaturens Kina
Gunnar Hökmark, Svenska Dagbladet

Ett blodigt 70-årsfirande
Håkan Boström, Göteborgs Posten

Folkrepubliken Kina 70 år: ”Ett digitalt övervakat folk, underkastat en enmansdiktatur”
Göran Leijonhufvud, SVT Opinion

Xi Jinping firar 70 år av kommunistisk diktatur
Ledarredaktionen, Dagens Nyheter

Säkerhetspolitik och mänskliga rättigheter

Stoppa all vapenexport till Latinamerika
Maria-Pilar Reyes, Dagens ETC

Sverige måste uttala stöd för kärnvapenkonventionen
Elin Liss, Jan Larsson och Margareta Wahlström, Omvärlden

Abortmotstånd och rasism hand i hand
Alice Bah Kuhnke, Aftonbladet

Mellanöstern

Tacka diplomatin för Stena Imperos hemfärd
Kenneth G Forslund, Göteborgs Posten

Ta chansen nu – ändra synen på Israel, Linde
Ilan Ben-Dov, Aftonbladet

Egyptens tyrann har skäl att vara nervös
Gunnar Jonsson, DN

När journalister dödas är demokratin hotad
Erik Halkjaer, Aftonbladet

Klimatpolitik

Greta Thunbergs rörelse har fått världen att vakna
Ingvar Persson, Aftonbladet

171 forskare: ”Vi vuxna bör också klimatprotestera”
171 forskare inom humaniora och samhällsvetenskap, Dagens Nyheter

”Lär av Storbritannien – använd klimatlagen”
Mette Kahlin McVeigh, Svenska Dagbladet

”Vilseledande när folkökningens effekter på klimatet utelämnas”
Frank Götmark och Malte Andersson, Dagens Nyheter

”Folkökning i rika länder har större effekt på klimatet”
Martin Kolk, Dagens Nyheter

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: