– Israeliska myndigheter som utövar apartheid mot palestinier måste hållas ansvariga, skriver Amnesty International i en rapport som släpptes i februari. Foto/källa: Canva.

Notis

Fortsatt oroligt i Israel och Palestina

Fördrivning av palestinier från sina hem fortsätter i de ockuperade palestinska territorierna och i Israel. Samtidigt har Amnesty International släppt en rapport som hävdar att Israels behandling av palestinier utgör apartheid.

I Israel och de ockuperade palestinska territorierna tvingas palestinier fortfarande bort från sina hem. Protester mot israeliska myndigheters planer på att fördriva palestinska beduiner i Naqab-regionen i Israel för att beskoga området möttes i början av året av repressivt våld. Demonstranter möttes av tårgas från drönare och gummibelagda metallkulor. Någon så ung som tolv år arresterades och hölls i förvar. Enligt många delar fördrivningen, protesterna och våldet från myndigheter likheter med ”The Unity Uprising” som inträffade i maj 2021 i bostadsområdet Sheikh Jarrah i ockuperade östra Jerusalem – ett område där palestinska familjer fortfarande hotas av vräkning. Vittnen hävdar att barn så unga som nio år har mötts med våld av israelisk polis där.

I början av februari i år släppte Amnesty International en rapport som drog slutsatsen att Israels behandling av palestinier, som i exemplen ovan, motsvarar apartheid. Amnesty uppmanar därför Internationella Brottmålsdomstolen att inkludera apartheid, klassat som ett brott mot mänskligheten, i sin pågående utredning av de ockuperade palestinska territorierna.

Dela det här: