Sverige måste göra mer för att motverka klimatkrisen och bevara världens regnskogar, det har flera svenska debattörer skrivit under den gångna veckan. Foto: Canva.

Aktuell debatt

Vecka 38: Debattörer kräver att Sverige tar ansvar för att rädda regnskogarna

Sverige har en skyldighet att agera kraftigare när det gäller skövlingen av regnskog, det har flera svenska debattörer uttryckt under den gångna veckan. Samtidigt lämnar Angela Merkel makten efter 16 år som förbundskansler i Tyskland och flera ledarskribenter siar om tuffa utmaningar framöver för landet. Även ubåtsaffären mellan Frankrike och Australien har varit i centrum i veckans debatt.

Under den gångna veckan har klimatfrågan stått i fokus. Flera debattörer har uttryckt sin ståndpunkt att Sverige kan göra mer för att rädda regnskogarna i världen och få bukt med klimatkrisen. I Dagens ETC uppmanar miljöpartisterna Amanda Palmstierna och Pär Holmgren att Sverige ska försvara den nya lagen mot global avskogning som kommer läggas fram av EU-kommissionen under året. De kräver en stark lagstiftning som omfattar företag och banksektorn – och menar att ansvaret inte ska ligga hos konsumenten. 

– Konsumenttryck och certifieringar är bra men räcker tyvärr inte. Ansvaret ska inte ligga i den enskilda individens knä eller varukorg.

Utöver klimatpolitiken har Angela Merkels avgång uppmärksammats i den svenska debatten. Dagens Nyheters ledarredaktion skriver att flera nödvändiga reformer i Tyskland bör genomföras efter tillsättningen av en ny förbundskansler. De menar att landet har flera utmaningar att vänta framöver – att utveckla det digitala inom offentlig sektor, förbättra infrastrukturen och ett åtgärda det underfinansierade försvaret är bara några exempel. 

– Styrkan i den tyska ekonomin ska inte underskattas. Men det ska inte heller vidden av de utmaningar som väntar efter valet, skriver ledarredaktionen. 

Ubåtsaffären mellan Frankrike och Australien är ytterligare en utrikespolitisk händelse som har uppmärksammats under veckan. Konflikten handlar om att Australien uteblev från att skriva ett ubåtsavtal med Frankrike, för att istället inleda ett säkerhetssamarbete med Storbritannien och USA. Avtalet är värt 500 miljarder kronor och skulle resultera i tusentals jobbtillfällen i Frankrike. Som en reaktion på situationen har Frankrikes president Emmanuel Macron kallat hem landets representanter från Washington DC och upprepat sina krav på en Europeisk armé för att stå strategiskt oberoende av USA, skriver Linda Jerneck i Expressen och kallar det för en “olycklig överreaktion”.

Hon skriver också att ubåtsaffären får konsekvenser för Europa, vars säkerhetsläge hotas av USA:s prioritering av Asien. Även Sverige påverkas, menar Jerneck, och hon betonar vikten av att västländerna fortsätter hålla ihop i en allians mot Kina.

Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om global utveckling och Sveriges roll i världen: 

Klimatfrågan

Sverige måste göra mer – vi kan inte vänta 25 år på att lösa klimatkrisen 

Andrea Herrera med flera, Dagens ETC 

Sverige måste göra mer för att rädda regnskogen

Amanda Palmstierna och Pär Holmgren, Dagens ETC

Valet i Tyskland 

Världen kommer att sakna Merkel efter 16 år av lugn och luddighet

Gunnar Jonsson, Dagens Nyheter 

Stillastående Tyskland måste börja röra på sig efter valet

DN ledare, Dagens Nyheter

Ubåtsaffären mellan Frankrike och Australien

Ubåtsaffären kommer att få följder även för Sverige

Linda Jerneck, Expressen

Konflikten med Kina kräver mer än ubåtar

DN ledare, Dagens Nyheter 

Frankrike och Sverige ska utöka försvarssamarbetet

DN Debatt, Dagens Nyheter

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: