Foto: Kajsa Litton

FUF-korrespondenterna

Kenya visar en framtid utan plastpåsar

Den 28 augusti år 2017 trädde en av världens tuffaste lagar in mot köpandet, säljandet och tillverkningen av plastpåsar. Med upp till fyra års fängelse som bestraffning och med böter så höga som 38 000 amerikanska dollar, i ett land där det inte är ovanligt med en månadslön mellan 100–150 dollar, visar Kenya att de menar allvar angående denna miljöfråga.

Nästan åtta månader har gått sedan lagen trätt i kraft och det är tydligt att samhället har anpassat sig. Istället för att få en plastpåse när en handlar i mataffären och på den lokala marknaden, så finns nu möjligheten att betala en liten summa för en miljövänligare och återanvändbar påse. I en av de stora matkedjorna i Nairobi såg jag för någon vecka sedan möjligheten att köpa en stor påse för 40 kenyanska shilling, motsvarande ungefär tre kronor, med en garanti för livet. När påsen blivit utsliten kan en få en ny påse, utan extra kostnad. Det finns även flertal olika variationer på handtillverkade korgar tillgängliga att köpa, som ännu ett hållbarare alternativ.

Kenya, tillsammans med andra länder som tagit ställning i denna miljöfråga genom att förbjuda plastpåsar, har visat att det är möjligt och är ett gott exempel inför resten av världen. Fastän plastpåsar endast står för en del av lösningen på det stora miljöproblemet, så måste vi komma ihåg att det fortfarande är en viktig del och ett nödvändigt steg att ta. Frågan är bara när Sverige ska göra desamma?

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: