The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

I över 50 år har al-Assadfamiljen styrt Syrien. Inuti landet och runt om i världen har syrier och andra uttryckt sitt missnöje. Här i London under 2011. I helgen erövrade rebellstyrkor huvudstaden Damaskus och verkar därmed ha satt stopp för regimens tid vid makten. Bild: Eman Jueid för Aslan Media/Flickr

Aktuell debatt

Vecka 49: Maktskiften och politiska utmaningar i Syrien och Georgien jämte fortsatta diskussioner om ICC:s arresteringsorder

Debatten om EU:s och Sveriges hållning till Internationella brottsdomstolen (ICC) arresteringsorder mot israeliska ledare intensifieras och landets demokratiska status ifrågasätts. Helgen såg slutet för familjen al-Assads styre i Syrien, men debattörer håller ändå andan både vad gäller framtiden i Damaskus och längre norrut i Georgien. 

Flera av föregående veckas debatt- och ledartexter efterfrågar tydligare reaktioner från Sverige och EU på den Internationella brottmålsdomstolens arresteringsorder mot israeliska företrädare för misstankar om folkrättsbrott i Gaza.  

Enligt internationell rätt är Sverige förpliktade att anhålla premiärminster Netanyahu eller f.d. försvarsminister Gallant om de skulle komma till Sverige, förklarar Mikael Bertilsson, socialdemokrat och debattör i Global Bar.   

Socialdemokraternas Magdalena Andersson och Morgan Johanson skriver i Svenska Dagbladet, och verkar vara eniga med vänsterpartiets Hanna Gedin och Jonas Sjösted, i Dagens ETC,  om hur nyheten om ICC:s arresteringsorder ska hanteras.

Företrädarna för de två partierna förespråkar i de olika texterna att EU tillsammans med den svenska regeringen bör ser till så att all handel mellan EU och Israel stoppas. De uppmanar även unionen och Sverige att driva på för sanktioner av mot krigsförbrytare och våldsamma bosättare.  

Även i Dagens Nyheter höjs röster för att regeringen ska ge besked kring efterlevnaden av Romstadgan. Det dokument som etablerade ICC.

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) måste klart uttala den svenska regeringens avsikt att efterleva de beslut som ICC fattat, och uppmana andra europeiska stater att göra detsamma, skriver Marie Demker, professor i statsvetenskap, Göteborgs universitet, i en debattartikel.  

Edgar Mannheimer ifrågasätter i Dagens ETC huruvida allmänheten ska se på Israel som en demokrati eller inte efter regeringens beslut att tysta tidningar som Al Jazeera och den vänsterliberala israeliska tidningen Haaretz.

Slutet på 50 år med regimen al-Assad i Syrien

Den Turkietstödda Islamistmilisen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) har snått snabba framgångar i Syrien och i början av veckan varnade ledarskribenten Somar Al Naher omvärlden från att tro att de involverade parterna har syriernas bästa för ögonen.  

  Nu gäller det för utomstående att inte göra misstaget och tro att här måste göras ett val mellan al-Assad, HTS eller Erdogan. Ingen av de nämnda är syriernas vän, säger Al Naher i Dagens ETC.      

Att HTS intog huvudstaden Damaskus under helgen innebar slutet för al-Assad familjens över 50-åriga hårdförda styre. President Bashar Al-Assad uppges ha flytt landet och HTS ska enligt uppgift föra dialog med den syriske premiärministern om vägen framåt.  

Från Syrien rapporteras nu om förvirring. Under gårdagen skriver Sydsvenskans ledarredaktion om det historiska maktskiftet och att en tyrann är borta. Samtidigt ställer sig tidningen frågan huruvida den kaotiska historien är slut eller inte och Dagens Nyheters ledarredaktion instämmer. 

 – Risken för en hårdför islamistisk diktatur är uppenbar. Liksom för ett nytt inbördeskrig, skriver de.

Debattörer: EU, släpp inte bollen vad gäller Georgien

Efter höstens parlamentsval i Georgien har det styrande proryska partiet Georgisk dröm ökat avståndet till EU. Allra senast genom att meddela att EU-kandidaturen läggs på is. Detta har i sin tur lett till omfattande protester där maskerade poliser uppges ha brukat våld på fredliga demonstranter.

Tiden när EU inväntar att kandidatländer ska genomföra reformer för att uppfylla kraven för medlemskap lämnar en lucka för autokratier öka sitt inflytande, menar Heidi Avellan i Sydsvenskan. Detta är som en rävsax för unionen och kan leda till att autokratier med imperiedrömmar kan hinna före EU:s drömmar om utvidgning, skriver hon.   

I Aftonbladet upplever Anders Lindberg déjà vu när han följer utvecklingen i Georgien, och menar att händelserna i landet speglar utvecklingen i Ukraina för tio år sedan. Den här gången måste Europa ta hotet från Ryssland på allvar.  

Europa skulle behöva stödja demokratirörelsen i Georgien på alla sätt vi kan. Politiskt, diplomatiskt och ekonomiskt, understryker Lindberg.  

 

Anklagelserna mot Israel   

”Sverige måste höja trycket mot Israel”
Magdalena Andersson, Morgan Johanson, Socialdemokraterna, Svenska dagbladet    

”Sverige måste stå bakom ICC – även när det gäller Israel”   
Marie Demker, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, Dagens Nyheter  

Netanyahu är efterlyst – nu måste EU agera
Hanna Gedin, Jonas Sjösted, Vänsterpartiet, Dagens ETC  

Israels demokrati hotas inifrån  
Edgar Mannheimer, Dagens ETC 

Sverige måste stå upp mot krigsbrott i Gaza
Mikael Bertilsson, Socialdemokrat och bebattör, Global Bar   

Därför går antisemitismen under radarn 
Susanna Popova, Svenska Dagbladet   

Antisemitismen är alltid judarnas fel
Naomi Abramowicz, Göteborgs-Posten   

Regimens fall i Syrien

När Syrien ropar på hjälp bygger Europa högre murar
Somar Al Naher, Dagens ETC    

Jubel när regimen faller
Ledare, Sydsvenskan  

Bödeln i Damaskus har äntligen störtats 
DN:s Ledarredaktion, Dagens Nyheter   

Iran håller på att tappa greppet om Mellanöstern
Adam Cwejman, Göteborgs-Posten 

Kuppförsöket i Sydkorea

Denna gång stod Sydkoreas demokrati pall
Jesper Sahlin, Sydsvenskan  

Kuppförsöket i Sydkorea blev ett högerpopulistiskt fiasko
Laila Vianden, Dagens ETC  

Protesterna i Georgien

Georgisk dröm gör framtiden till en mardröm 
Heidi Avellan, Sydsvenskan 

De ryska imperialisterna har ögonen på Georgien
Anders Lindberg, Aftonbladet     

EU borde fråga sig varför den ryska propagandan fungerar
Håkan Boström, Göteborgs-Posten 

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: