The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Flera av förra veckans opinionstexter fokuserade på demonstrationerna i Malmö mot Israels medverkan i Eurovision song contest. Foto: Ekō. Källa: Flickr.

Aktuell debatt

Vecka 19: Debattörer oense om protesterna mot Israels medverkan i Eurovision

Israels medverkan i Eurovision song contest framkallade omfattande protester i värdstaden Malmö under förra veckan. På svenska opinionssidor har debattörer diskuterat om demonstranterna göder antisemitism – eller om de främjar fred. 

– Idag anser jag att det inte finns någon framtid för judar, vare sig i Sverige eller Europa. 

Det skriver ledarskribenten Daisy Balkin Rung i Sydvenskan, och menar att Hamas terrorattack i Israel den 7 oktober 2023 har väckt antisemitismen till liv i hennes hemstad Malmö och Sverige i stort.  

Hon får medhåll av Abraham Cooper, rabbin, biträdande dekanus och ansvarig för internationellt socialt arbete vid Simon Wiesenthal Center samt ordförande för USA:s kommission för internationell religionsfrihet. Han skriver i Dagens Nyheter att de protester som skett i Malmö mot Israels medverkan i Eurovision har väckt en oro bland stadens judiska befolkning. Han pekar också på en växande rädsla bland judar att öppet tala hebreiska eller bära kippa utanför hemmet. 

– Om inte – och inte förrän – Malmö kan göra upp med sin antisemitism borde staden knappast få stå värd för några internationella arrangemang framöver, skriver han. 

Andra debattörer påpekar det positiva med förra veckans demonstrationer i Malmö. Ledarskribenten Moa Berglöf uppmärksammar i Sydsvenskan hur frivilligorganisationer och privatpersoner lyckades skapa en glädjefylld motdemonstration när två personer brände koranen och stampade på den palestinska flaggan samtidigt som de viftade med den israeliska flaggan och spelade Israels Eurovisionlåt. I stället för bråk blev det då musik och dans på Gustav Adolfs torg. 

Fredliga demonstrationer är ett demokratiskt verktyg, och det finns anledning till att vara orolig över försök till att tysta eller jämställa dessa med islamofobi eller antisemitism. Det menar Anna Johansson, generalsekreterare på Amnesty International Sverige. 

– När krav på ett eldupphör, kritik av den israeliska regeringens agerande, eller andra staters passiva ställningstagande i den pågående konflikten, likställts med stöd för terrorism eller antisemitism, har beslutsfattare och opinionsbildare slagit in på en farlig och repressiv väg, skriver hon i Aftonbladet.  

Israel i Eurovision

Festen vinner när de goda krafterna ger sig ut på gatorna. 

Moa Berglöf, Sydsvenskan 

”Mitt Möllan har prytts med glitter och galler” 

Catharina Jaunviksna, Dagens Nyheter 

”Idag anser jag att det inte finns någon framtid för judar, vare sig i Sverige eller Europa.” 

Daisy Balkin Rung, Sydsvenskan 

Att protestera är inte antisemitism, politiker 

Anna Johansson, Aftonbladet 

”Malmö borde inte få stå värd för fler arrangemang” 

Abraham Cooper, Dagens Nyheter 

Studentprotester för Palestina i USA

Vi vill inte ha USA:s antisemitiska kaos 

Hannes Snabb och Tobias Korall, Expressen 

”Antisionism som vinner mark på universiteten är ofta ogenomtänkt.” 

Ian Buruma, Sydsvenskan 

Svenskt stöd till Ukraina

”Sverige och Danmark kan stoppa en stor del av Rysslands export av råolja.” 

Lars Jederlund, Sydsvenskan 

Ukraina ska stödas trots kärnvapenskrammel. 

Huvudledare, Sydsvenskan 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten