Det internationella perspektivet måste genomsyra all svensk klimatpolitik, skriver nio forskare på DN Debatt.

Aktuell debatt

“Globala utsläppsminskningar måste vara politikens överordnade mål”

Sveriges klimatpolitik har fortsatt att debatteras på flera opinionssidor under veckan. Några vill att det internationella perspektivet ska genomsyra svensk klimatpolitik, andra att storskalig miljöförstöring ska bli ett internationellt brott. EU:s roll i konflikten mellan USA och Iran har också diskuterats.

Nu har det gått en månad sedan FN:s klimatkonferens COP25 i Madrid avslutades. Därför publicerar nio forskare en rapport med konkreta förslag på utformningen av svensk klimatpolitik. I Dagens Nyheter skriver de att frågan om hur klimatförändringarna ska bromsas har fått “alldeles för lite uppmärksamhet, både i Sverige och i de internationella förhandlingarna”.

Några av deras förslag är att bidra till andra länders omställning genom ökat klimatbistånd, exportera fossilfri el och kräva ett minimipris för utsläpp. “Det internationella perspektivet måste tydligare genomsyra all svensk klimatpolitik och globala utsläppsminskningar måste vara politikens överordnade mål”, är deras huvudsakliga budskap.

I ljuset av bränderna i Australien reflekterar Expressens ledarredaktion kring hur svårt det tycks vara att få allmänhetens stöd för en kraftfull klimatpolitik. Premiärminister Scott Morrissons försvar av kolindustrin höll honom kvar vid makten. Det “minsta motståndets lag” styr också ambitionerna hos svenska politiker som inte verkar “ha förstått vidden i den uppgift som står framför oss”, enligt Expressen.

I tidningen Dagens ETC uppmanar Pella Larsdotter Thiel Sverige att följa i Tuvalu och Maldivernas fotspår genom att “föreslå storskalig miljö­förstöring som internationellt brott”.

Konflikten mellan USA och Iran är ett annat tema i veckans debatt. Miljöpartisten Alice Bah Kuhnke riktar sig till utrikesminister Ann Linde och kräver att hon måste stå upp för EU som humanitär stormakt. Anledningen är, enligt Alice Bah Kuhnke, att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har alldeles för låga ambitioner efter att hon sent och lamt kommenterat konflikten mellan Iran och USA.

Rouzbeh Parsi, Utrikespolitiska institutet, diskuterar i Göteborgs-Posten EU:s roll i konflikten. EU har inte visat sig vara kapabel att stå upp mot det amerikanska trycket, med konsekvensen att Iran blivit alltmer ekonomiskt isolerat, menar han.

Nu krävs det “både politiskt mod och en förmåga att agera bortom förhandlingsrummet, att genomföra politiska och ekonomiska beslut som faktiskt leder till konkreta resultat”, menar Rouzbeh Parsi.

“Världen behöver inte fler beiga presskommunikéer”, skriver han.

 

Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om Sveriges roll i världen:

Klimat

Australien visar hur svårt det är att få folket med sig
Ledarredaktionen, Expressen

Inrikta svensk klimatpolitik på globala utsläppsminskningar
Nio forskare som skrivit ”SNS Konjunkturrådsrapport 2020: Svensk politik för globalt klimat”, Dagens Nyheter

Dags att göra ekocid till ett internationellt brott
Pella Larsdotter Thiel, Dagens ETC

USA och Iran

Så kan EU bromsa konflikten mellan USA och Iran
Rouzbeh Parsi, Göteborgs Posten

EU måste agera som en humanitär stormakt
Alice Bah Kuhnke, Dagens ETC

Feministisk utrikespolitik

Vad gör vår feministiska utrikespolitik för kvinnor?
Birgitta Wistrand, Svenska Dagbladet

Vapenexport

Regeringen struntar i löfte om vapenstopp
Håkan Svenneling, Svenska Dagbladet

Relationen till Kina

Ta hotet på allvar – utvisa Kinas ambassadör
Martin Hallander, Anton Roos, Svenska Dagbladet

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: