The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Protest mot vapenhandel med Saudiarabien.

Människorättsaktivister i London protesterar mot vapenhandeln med Saudiarabien. Foto: Campaign Against Arms Trade (CC BY-SA 2.0)

Aktuell debatt

Vem ska stå upp för de mänskliga rättigheterna?

Mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi sätter fortfarande sin prägel på den svenska debatten. Samtidigt oroas andra debattörer över Jair Bolsonaros vinst i det brasilianska presidentvalet. Dessutom debatteras Sveriges deporteringar av barn, och felaktiga siffror kring antalet klimatflyktingar.

På Svt:s opinionssida hamnar journalisterna i centrum av debatten. I efterdyningarna av mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi uppmanar Helena Giertta och Kurdo Baksi organisationer som FN och EU att arbeta för att stoppa våldet mot journalister. Debattörerna delar med sig av Reportrar utan Gränsers siffror som visar att 65 journalister omkom förra året till följd av sitt yrke och menar att trenden går mot ett alltmer farligt arbetsklimat inom branschen. Även frilansjournalisten Martin Schibbye gör ett inlägg där han uppmanar allmänheten att stå upp för journalistiken i en tid där den ofta förkastas som lögner.

I Dagens Nyheter tar Peter Wolodarski vidare på temat Saudiarabien och kritiserar regimens brist på respekt för mänskliga rättigheter. Han ställer sig frågan vem som egentligen borde säga ifrån. Enligt Wolodarski har Sverige en vilja att framstå som moralisk stormakt, men den viljan har falnat efter den diplomatiska krisen som utbröt när Margot Wallström kritiserade saudiska straffmetoder under våren 2015. Istället menar Wolodarski att USA och EU skulle kunna ha stor signalpåverkan i världen, men att det är svårt med tanke på Donald Trumps inställning till grundläggande fri- och rättigheter, och EU:s egna utmaningar med nationalism och auktoritära strömningar inom Europa.

Det är inte bara Saudiarabien och fallet Khashoggi som väcker reaktioner om hotet mot mänskliga rättigheter. Efter att Jair Bolsonaro i söndags valdes till ny president i Brasilien uppmanar debattörer från flera civilsamhällesorganisationer Sverige och EU att stå upp för demokratin. De menar att Bolsonaro är ett exempel på att den demokratiska utvecklingen har backat, vilket har gjort att civilsamhällesorganisationer ständigt hotas, förtalas och hindras i sitt arbete. Därför vill debattörerna att de svenska riksdagspolitikerna ska arbeta för att skydda de mänskliga fri- och rättigheterna och på så vis underlätta arbetet för civilsamhällesorganisationer runt om i världen.

På ett helt annat spår vill representanter från Rädda Barnens Ungdomsförbund att Sverige ska stoppa alla utvisningar av barn. De menar att många av de barn och unga som nekas asyl lever i dåliga förhållanden i de länder dit de deporteras. Särskilt aktuellt är detta i Afghanistan, skriver representanterna och lyfter en rapport från Rädda Barnen som visar att många av de deporterade barnen utsätts för våld och tvång, och att mindre än en tredjedel går i skolan.

I Sydsvenskan uppmanar tre forskare andra debattörer att kolla sina fakta gällande klimat och migration. I rapporter från bland annat FN upprepas siffror som baseras på icke-vetenskapliga metoder som överskattar antalet klimatflyktingar, skriver de, och detta gör att man bortser från hur komplex frågan egentligen är. Forskarna menar att klimatförändringar kan leda till olika sorters flykt, och att det är stor skillnad mellan katastrofer och temperaturstegringar. På så vis måste vi skapa en nyanserad debatt genom att grunda våra argument i vetenskapliga fakta.

Hoten mot journalisterna

”Våldet mot våra kollegor måste få ett slut”
Helena Giertta och Kurdo Baksi, Svt

”Det pågår en jaktsäsong på journalister”
Martin Schibbye, Svt

Saudiarabien

”Saudiarabien gillar när vi bugar nådigt”
Peter Wolodarski, Dagens Nyheter

Sveriges utvisningar av barn och unga

”Denis, 6, får stanna – men de andra barnen då?”
Petter Martinsson och Vendela Carlfjord, Dagens ETC

Klimatflyktingar

”En nyanserad debatt om klimatflyktingar måste baseras på vetenskapligt grundad fakta”
Lena Eklund, Mine Islar och Martin Lemberg-Pedersen, Sydsvenskan

Mänskliga fri- och rättigheter

”Vi måste ta hoten mot demokratin på allvar”
46 svenska civilrättsorganisationer, Aftonbladet

”Vad är värt mer – människoliv eller företags vinstintressen?”
Mikael Sundström, Dagens ETC

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten