Varför flyr människor från Nicaragua?

I april förra året inleddes nationella protester i Nicaragua mot regeringen ledd av Daniel Ortega. Sedan dess har fler än 300 människor dödats och tusentals har fängslats anklagade för bland annat terrorism. Internationella observatörer vägras tillträdde till landet.

När tidningen The Economist nyligen släppte sitt demokratiindex för världens länder hade Nicaragua sällat sig till gruppen auktoritära stater. Fler än 25 000 nicaraguaner har flytt till grannlandet Costa Rica. Andra har flytt till Mexiko, USA och Europa.

I Sverige sökte förra året 270 nicaraguaner asyl. Det är tre gånger fler än föregående år. En av dem är Gabriela Pichardo, en universitetsstudent som var med och organiserade protesterna mot regimen i april förra året. Hon greps senare och utsattes för förnedrande och olagliga förhör under flera dagar innan hon släpptes och flydde landet. Nu besöker hon FUF för att berätta om hur protesterna började, vad de handlar om och varför människor flyr.

Samtalet leds av Erik Halkjaer, styrelseledamot för Reportrar utan gränser och frilansjournalist som bevakat Nicaragua i många år.

Seminariet hålls på svenska och spanska. Det som sägs på spanska översätts till svenska.

Dela det här: