Utmaningar för urfolk – från Sápmi till Latinamerika

Till anmälan »

Varmt välkomna till ett panelsamtal där vi djupdyker i de utmaningar urfolk möter idag.

Urfolksrättigheter är mänskliga rättigheter och vi vet att urfolksrättigheter kränks över hela världen. Samtidigt står urfolk upp och gör motstånd, för sin rätt till kultur, historia och språk såväl som för rätten att fortsätta bruka och använda mark och värna om en hållbar miljö.

Panelsamtalet kommer att fokusera på utmaningarna urfolk möter vad gäller rätt till användning av natur och mark samt den såväl strukturella diskriminering och rasism som fortsatt genomsyrar samhället. Dessutom kommer vi att lyfta hur urfolk gör motstånd – hur kämpar urfolk för dess rättigheter? Hur organiseras motståndet? Och vad krävs framöver för att urfolksrättigheter ska tillgodoses?

Panelen består av personer med stor kunskap och egna erfarenheter kring urfolksrättigheter. I panelen kommer vi att möta:

Kerstin Andersson, styrelseledamot i Amnesty Sápmi, uppvuxen i Gällivare skogssameby och författare till boken Vuovddesáme – skogssamer i Flakaberg. Huvudsakligt fokus på urfolksrättigheter i Sápmi kopplat till den gröna omställningen.

Carmen Blanco Valer, lärare på Färnebo folkhögskola inom naturens rättigheter, feminism och global miljörättvisa. Tidigare ordförande för Latinamerikagrupperna. Aktivist inom bland annat urfolksrätt, antirasism och miljö- och klimatfrågor. Huvudsakligt fokus på urfolksrättigheter i Peru och tillhör Quechua urfolket.

Jan Bjerninger, Föreningen för Demokrati och Mänskliga Rättigheter i Nicaragua (NicaDem). Tidigare chef för Sidas Naturbruks- och Miljöavdelning samt ambassadör i Nicaragua. Författare till en bok om svenskt bistånd med ett kapitel om biståndet och urfolken. Fokus på urfolk i Nicaragua kopplat till klimatprojektet BioClima.

Kom och utveckla din kunskap, förståelse och engagemang för dessa frågor tillsammans med oss!

Varmt välkomna

Anordnas av FUF:s eventgrupp som består av unga ideellt engagerade medlemmar. Hör av dig om du har några tillgänglighetsbehov vi bör känna till.Eventet äger rum på FUF:s kansli. Lokalen är en halvtrappa ner utan hiss och tyvärr saknas hörslinga i lokalen.
Dela det här: