Temperaturen stiger, världen brinner, klockan tickar. Den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC visar att läget är värre än vad man tidigare trott, och att de globala utsläppen av växthusgaser måste minska drastiskt för att undvika kollapser av vitala ekosystem, havshöjningar och galopperande naturkatastrofer. “Vi bor i dårarnas tid”, sade en anonym forskare i en vida spridd artikel där the Guardian frågat 380 forskare om deras tilltro till att vi ska fixa den klimatkris vi just nu befinner oss i. Möjlighetsfönstret för att förhindra de värsta konsekvenserna är på väg att stänga, men än står det på glänt.
Med anledning av det föreslog EU i början av året en skärpning av unionens klimatmål: att år 2040 minska nettoutsläppen av växthusgaser med 90 procent jämfört med år 1990. Ett formellt lagförslag väntas komma efter att en ny kommission har tillträtt efter EU-valet. Samtidigt finns indikationer på att allt fler parlamentariker kommer att förespråka en nedtrappning snarare än en upptrappning av EU:s klimatambitioner.
Medan politiken rör sig långsamt jobbar forskare, företag, aktivister och gemene man på olika sätt för att försöka lösa klimatkrisen, eller åtminstone mildra dess effekter. Vad har till exempel Sveriges första nationella Medborgarråd om klimatet kommit på för lösningar på hur Sverige ska kunna minska klimatutsläppen? Vad vill näringslivet göra för klimatomställningen? Hur kan engagerade unga inspirera andra unga att engagera sig i klimatfrågan, trots att mångas intresse för klimat och miljö tycks ha svalnat? Och vilka möjligheter har egentligen Europaparlamentet att rädda världen från en klimatkollaps?
Dessa brännande frågor kommer vi att diskutera på seminariet Svalka i en varm värld den 28 maj kl. 17.00-18.30 på The Park Södermalm. Bistron är öppen för den som vill köpa något att äta eller dricka och mingla innan seminariet börjar. Det går även bra att stanna och mingla efter seminariet.
Förutom interaktiva övningar och insikter på temat miljö och klimat bjuder vi på prisbelönt klimatpoesi, goodie-bags i form av svalkande lemonad och smoothie till de första 40 som anmäler sig.
Medverkande
- Thomas Hahn, docent i ekologisk ekonomi och programchef för forskningsprogrammet FAIRTRANS
- Fatma Ali, ungdomsambassadör på FN-förbundet och engagerad inom WWF Sweden Youth
- Madeleine Svenberg, expert klimatpolicy, Svenskt näringsliv
- Rosaline Marbinah, policychef, Oxfam
- Annika Wäppling Korzinek, EU-kommissionens kontorschef i Sverige
- Manuel Cortez, poet och vinnare av priset Ortens bästa penna 2023
Samtalet modereras av Karin Klerby, styrelseledamot i FUF, och Aurora Isufi, ideellt aktiv FUF-medlem.
Övrig information
Det är begränsat antal platser för de som vill vara med och lyssna in seminariet fysiskt. Anmäl dig senast den 27 maj för att säkra din plats. Om du hellre vill lyssna in samtalet digitalt kan du göra det på vår Youtube-kanal Fufplay.
Vi ses där!