sudan

Sudan – en ljuspunkt i en svår tid?

 

Det händer mycket i Sudan, efter år av inbördeskrig och miljoner människor som satt livet till eller fått leva på flykt, kan man nu se hopp i ett land på uppgång. Våren 2019 övertogs makten efter en militärkupp och president Omar al-Bashirs 30-åriga auktoritära regim avsattes. Just nu är rättegången i full gång emot honom, där han sitter åtalad för bland annat krigsförbrytelser, brott mot mänskliga rättigheter och folkmord. Sudan styrs istället av ett övergångsråd och en tillfällig regering, som jobbar för att få till ett demokratiskt val 2022, men redan i år kom flertalet förbättringar för folket, där könsstympning av kvinnor blev olagligt, något som det tidigare beräknat av FN beröra 9/10 flickor i landet, även att gripa kvinnor för sk. ”överträdelser” som att dansa på bröllop är nu olagligt och det är inte längre straffbart med döden att överge sin muslimska tro.

Därför väljer FUF att fortsätta sitt arbete med att djupdyka i världsutvecklingen och hur detta påverkar Sveriges arbete med utvecklingsfrågorna i just Sudan. Välkommen till ett livesänt samtal med Anna Saleem Högberg, Sidas utsände som biståndsråd till Khartoum i Sudan. Saleem Högberg kommer berätta om den senaste spännande utvecklingen i Sudan och Sidas arbete, där det mitt detta pågår en global pandemi.  Hur arbetar Sverige som en lyhörd givare i en sådan situation? Vad vet vi om att gå från kris till normaltillstånd i länder som redan tidigare lider av att personer befinner sig i fattigdom och det brister när det komme till mänskliga rättigheter? 

Om detta och mycket mer skall Anna Saleem Högberg berätta om. Hon är biståndsråd i Khartoum med ett team av sex medarbetare vid biståndssektionen. Anna är utbildad jurist och har många års erfarenhet av utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd från Mellanöstern, Sri Lanka, Ukraina och Vitryssland.  Anna har arbetat nio år vid Sida och innan dess för den kanadensiska biståndsmyndigheten, dåvarande CIDA, olika NGO:er samt Europeiska Kommissionen. I Sudan har Anna arbetat i 3,5 år. 

Frukostsamtalet sker live via Zoom med FUF:s styrelseledamot Lennart Wohlgemuth där du även kommer få chans att ställa frågor. Observera att samtalet har begränsat antal platser och du måste anmäla dig innan den 30/8. 

Dela det här: