Carin Jämtin och Lennart Wohlgemuth

Sidas strategi för utvecklingsarbetet post Covid-19

FUF fortsätter sitt arbete med att djupdyka i  hur coronapandemin påverkar Sveriges arbete med utvecklingsfrågorna. Vi vill nu bjuda in till ett livesänt frukostsamtal med Sidas Generaldirektör Carin Jämtin som berättar om hur Sida planerar att arbeta post Covid-19.  Fokus kommer dels att vara på deras konkreta insatser för att motverka och stoppa den omedelbara hälsokrisen, men framför allt på strategier för efterverkningarna av krisen. Vad har vi lärt oss av årtionden av krishantering och humanitärt bistånd? Vad vet vi om att gå från kris till normaltillstånd i länder som redan tidigare lider av fattigdom och bristande mänskliga rättigheter? 

Innan hon blev Generaldirektör för biståndsmyndigheten Sida, arbetade Carin Jämtin med svensk internationell biståndspolitik i ett flertal högprofilerade positioner: som chef för Olof Palmecentrets internationella avdelning, som medlem i Världsbankens Kommission för tillväxt och utveckling, och inte minst som Sveriges biståndsminister (år 2003 – 2005).  

I samtal med FUF:s styrelseledamot  Lennart Wohlgemuth  kommer Carin Jämtin  dela med sig av sina erfarenheter om dessa frågor och mer. Samtalet sker via Zoom, har du inte använt Zoom tidigare, kontakta FUF:s kansli för instruktioner i god tid innan samtalet på matilda.andren@fuf.se

Har du en specifik fråga till Carin Jämtin? Mejla  matilda.andren@fuf.se senast 2 dagar innan samtalet.

Detta samtal är en del av #OmstartVärlden, som är ett digitalt initiativ där svenska organisationer och Sida går samman för att lyfta det svenska biståndets roll i en värld där behoven ökar dramatiskt och framsteg som har gjorts riskerar att gå förlorade. 

Vi vill hålla samtalet igång med dem vi annars skulle mött i Almedalen. Under #omstartvärlden startar vi en samlad diskussion kring vad som krävs för en global omstart mot en mer hållbar värld, där ingen lämnas utanför. Här möts civilsamhället, myndigheter, forskare och beslutsfattare för att formulera lösningar tillsammans.

Du kan redan nu passa på att titta på den korta intervjun som FUF gjorde med Carin Jämtin i Almedalen 2019: 

Dela det här: