Maskiner med rätt att döda – ett samtal om mördarrobotar

Till anmälan »

Dödliga autonoma vapen, även kallat mördarrobotar, är vapensystem som opererar helt utan mänsklig kontroll. Utvecklingen av mördarrobotar diskuteras inom FN och generalsekreteraren António Guterres har uppmanat till ett förbud. Än så länge används inte denna typ av vapen i krig men flera länder investerar i att utveckla artificiell intelligens (AI) för militära syften. Utvecklingen av mördarrobotar leder till flera etiska, juridiska såväl som säkerhetsrelaterade frågor.  

För vad händer när beslut om liv och död lämnas till maskiner som programmerats för att döda? Hur regleras användningen av mördarrobotar? Kan det någonsin vara motiverat att använda mördarrobotar eller bör de förbjudas?  

Med dessa frågor som utgångspunkt bjuder FUF in till en föreläsning med Deborah Solomon från Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. Efter föreläsningen öppnar vi upp för diskussion och frågor. 

Deborah Solomon är kampanjledare för ett förbud mot mördarrobotar på organisationen Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. Organisationen arbetar för nedrustning och säkerhet med målet av hållbar fred.   

Vi bjuder på dryck och tilltugg. 

 Varmt välkomna! 

Eventet äger rum på FUF:s kansli. För att komma hit tar du T-banan till Fridhemsplan eller Rådhuset. Därifrån är det ca 10 minuters promenad. Du kan även ta buss 3 från Slussen och gå av på hållplats Polhemsgatan. Lokalen är en halvtrappa ner och tyvärr saknas hörslinga i lokalen.  
 

Dela det här: