The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Klädbutik i Kambodja

Kambodja är en stor exportör av bland annat textilvaror och H&M är en av de största köparna.

Debatt

Använd handel för att pressa regimen i Kambodja

Kambodja har under senare år gått mot en diktatur. Oberoende media har stängts ned, oppositionspartiet har förbjudits och regimkritiker fängslas. Samtidigt importerar vi kläder och andra varor billigt från landet. Det är bra att EU nu förändrar sitt förmånliga handelsavtal med Kambodja, skriver socialdemokraternas handelspolitiska talesperson Åsa Eriksson.

Kraften i Tep Vannys röst – när jag träffade henne i fängelset utanför Phnom Penh – var nog det som på allvar väckte mitt engagemang för Kambodja. När hon och andra offrar sina liv i kampen för demokrati har vi alla ett ansvar att dra ett litet strå till stacken för rättvisa för det kambodjanska folket. I mitt uppdrag som riksdagsledamot strider jag med handelspolitik som vapen.

Utvecklingen i Kambodja har under flera år gått åt fel hål. Hun Sens regering förbjöd oppositionspartiet när de såg ut att vinna val. Regeringen har också systematiskt använt militär och polis för övergrepp mot samtliga mänskliga rättigheter. Den som vågar kritisera regimen – eller står upp för sina rättigheter – riskerar att kastas i fängelse. Kambodjanerna ber omvärlden om hjälp för att bli kvitt regimen. Den har nämligen korrumperat hela samhället och försöker med alla medel undanröja det som hotar regimens makt.

Tep Vanny är en av många kambodjaner som förlorade sitt hem 2008, när området kring sjön Boeung Kak såldes till ett privat företag för att ge plats till lyxiga fastigheter. De boende runt sjön vräktes och deras hus jämnades med marken. Sedan dess har Tep Vanny demonstrerat för att hon och andra drabbade runt om i Kambodja ska få kompensation för sin stulna mark . Hon arresterades 2016 under en fredlig demonstration till stöd för fängslade människorättsaktivister. Ett halvår senare dömdes hon till två och ett halvt års fängelse. Det är tredje gången hon suttit fängslad. Mötet med henne och en annan kvinnlig aktivist i fängelset var en oerhört stark upplevelse. Jag har sällan känt mig så maktlös som politiker.

Efter drygt 700 dagar i fängelse, då grannar hjälptes åt att ta hand om hennes båda barn, blev Tep Vanny frisläppt men inte frikänd. Mängder av kambodjaner som kämpar för sina och andras mänskliga rättigheter sitter fängslade – eller har på andra sätt fått sina liv förstörda. Oberoende media har stängts ned, oppositionsledare arresteras och dissidenter trakasseras, fängslas och mördas. Vanliga kambodjaner är rättslösa i händerna på det korrupta ledarskapet.

Bildade en förening för Kambodja

Efter min första resa till Kambodja 2017 gick jag ihop med några riksdagsledamöter och andra som på olika sätt slåss för respekt för mänskliga rättigheter i landet. Vi bildade den partipolitiskt oberoende föreningen Initiativ Kambodja. Vårt syfte är att bilda opinion i Sverige och EU – och stötta alla som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter i just Kambodja. Vi har arrangerat seminarier i riksdagen med kambodjanska människorättsaktivister, skrivit protestbrev till premiärminister Hun Sen, uppvaktat UD och Sida och skrivit debattartiklar. Viktigast av allt är att visa de kambodjaner som fortfarande vågar slåss för sina rättigheter att vi ser dem, vi lyssnar på dem och vi ger dem vårt stöd.

Förtrycket i Kambodja är väldokumenterat i rapporter från FN:s specialrapportörer och från internationella människorättsorganisationer. I januari reste några från Initiativ Kambodja till landets huvudstad Phnom Penh och mötte ett stort antal företrädare från civilsamhället. Alla vittnade om tilltagande repression och ökad korruption. Kambodja har utan tvekan blivit en diktatur.

Kambodja är en stor exportör av bland annat textilvaror och H&M är en av de största köparna. Alla varor har kunnat importeras tullfritt till Sverige och andra EU-länder med hjälp av det förmånliga handelsavtalet Everything But Arms (EBA). Exporten till EU har ökat med 600 procent sedan Kambodja fick möjlighet till EBA och det har bidragit till landets ekonomiska tillväxt. Det är bara de fattigaste länderna som kan få EBA-avtal med EU och ett av grundkriterierna är att landet i fråga förbinder sig att arbeta för ökad demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Men sedan 2017 har tillståndet för demokrati och mänskliga rättigheter tvärtom allvarligt försämrats, vilket har föranlett EU att se över Kambodjas förmånliga handelsvillkor.

Viktigt med hållbar och rättvis handel

Handelsavtal är ett kraftfullt verktyg i kampen för jämlikhet och en mer hållbar utveckling. Sverige trycker alltid på i EU-förhandlingarna om nya frihandelsavtal att krav ska ställas på miljö- och klimathänsyn (till exempel leva upp till åtagandena i Parisavtalet), på arbetares villkor (till exempel att ratificera ILO-konventioner) och att den utveckling som handeln leder till ska komma alla till del, både män och kvinnor. Med en hållbar och rättvis handel kan vi bidra till ekonomisk utveckling i andra länder, ett ökat fokus på hållbarhet, respekt för mänskliga rättigheter och att fler länder förbättrar arbetares villkor. I dialogen om handelsvillkor sker ofta en utveckling i progressiv riktning, även om det tyvärr inte kännetecknar förhandlingarna med några av de största ekonomierna.

I februari beslutade EU-kommissionen att delvis suspendera EBA-avtalet på grund av Kambodjas omfattande kränkningar av rätten till politiskt deltagande och yttrande- och mötesfrihet. EU kommer senare i år att tullbelägga vissa textilprodukter och skor liksom allt socker. Ungefär en femtedel av Kambodjas årliga export till unionen påverkas. Det blir ett hårt slag för ekonomin, även om Coronakrisen och uteblivna kinesiska investeringar förmodligen är ännu värre.

I en tid när demokratin pressas tillbaka globalt är det viktigt att vi inom EU står upp för mänskliga rättigheter och utnyttjar vår handel som ett verktyg för att bistå demokratiförsvarare. Det smärtar mig att arbetare nu riskerar att bli av med jobbet, men vi måste lyssna på de modiga civilsamhällesföreträdare vi träffade i Phnom Penh. De sa samstämmigt att det kommer göra ont ett tag med suspendering av EBA, men EU måste använda detta handelsverktyg för att tvinga regimen till reformer. Det är en möjlighet att ge Tep Vanny, hennes barn och alla andra kambodjaner en chans till en ljusare framtid.

Detta är en debattartikel. Skribenten svarar för analys och åsikter i texten.

Vill du också skriva en debattartikel till Utvecklingsmagasinet? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: