The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Chokladkaka.

Forskare varnar för att chokladen kan ta slut inom 30 år. Klimatförändringarna kan nämligen slå hårt mot kakaobönderna.

Debatt

Alla ska få sin del av chokladkakan

Idag är det chokladens dag, men choklad kommer inte alltid att vara en självklarhet. För att säkerställa kakaoodling fri från brott av mänskliga rättigheter och med respekt för miljö måste vi se över våra konsumtionsvaror, skriver Maria Lövström, ordförande på Organisationen Fair Trade Återförsäljarna.

Forskare varnar för att chokladen kan komma att ta slut inom 30 år. Det är klimatförändringarna som väntas slå hårt mot kakaobönder i bland annat Elfenbenskusten och Ghana, som står för mer än hälften av världens produktion. Kakaoodlare är även dåligt rustade och många lever i absolut fattigdom.

Svenska konsumenter handlar friskt choklad inför julens stundande, allt ifrån chokladaskar till drickchoklad. Men kakaons väg till choklad är lång, med många mellanhänder, och endast en bråkdel går till odlarna. För att vi ska kunna fortsätta avnjuta choklad krävs att vi stannar upp, funderar över kakaoodlarnas arbetsmiljö, och hur vi tillsammans kan arbeta för att hantera klimatförändringarna och de väntade varmare temperaturerna. Vår chokladkonsumtion bör aldrig ske på bekostnad av odlaren, det ska vara ett handelssamarbete där alla får lika stor del av kakan.

Genom att handla choklad som är märkt med socialt hållbara certifieringar, såsom WFTO-märkningen och Fairtrade-märkningen garanteras odlaren bra arbetsvillkor, där lön, fortbildning och jämlikhet står i fokus.

Inom Fair Trade-rörelsen utgår alla aktörer ifrån de 10 principerna för Fair Trade som är baserade på ILO:s kärnkonventioner. Det innebär att arbetaren, eller i detta fall odlaren, får rättvist betalt, att det råder förbud mot barnarbete och att kvinnor och män behandlas jämställt. Det möjliggörs genom att ge odlarna mer betalt, genom förskottsbetalningar och utbildning. Därutöver sker handelssamarbetet mellan producent, importör och återförsäljare på lika villkor, alla följer samma principer.

Inom de 10 principerna, som kontrolleras av World Fair Trade Organizations (WFTO:s) garantisystem, ingår även att bedriva ett aktivt miljöarbete för att göra sin verksamhet mer hållbar i hela handelskedjan. Inköp, produktion och paketering sker på ett sätt som minimerar påverkan på miljön.

Ett exempel där Fair Trade kan ses som en framgångssaga är chokladen Divine. Den produceras i Ghana av kooperativet med namnet Kuapa Kokoo, och odlarna äger själva 44 procent av förädlingsprocessen alltså aktiebolaget Divine som har sitt säte i Storbritannien.

Kuapa Kokoo är ett kooperativ som samlar över 85 000 odlare (lika många arbetare som Volvokoncernen har i världen) och kvinnors egenmakt har stärkts, de har fått kontroll över sin ekonomi och uppmuntrats att ta högre positioner inom företaget.

För att choklad ska kunna fortsätta tillverkas krävs det att det sker med respekt för människa och miljö. USA:s vädermyndighet National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), varnar för att klimatförändringarna kan bli ett hot mot kakaoplantorna, och att chokladen kan komma att ta slut år 2050. Kakaoplantorna är även hårt utsatta för en svampsjukdom som redan idag påverkar produktionen av kakao.

För att kakaoodlarna ska få jämlika villkor i dagens handel krävs det hårdare regler vad gäller svenska företags handelsrelationer, men vi som konsumenter kan också sätta agendan. Julhandeln är ett ypperligt tillfälle att se över sin konsumtion, om inte annat så börja med att titta efter Fair Trade-märkningar på chokladen du köper.

Detta är en debattartikel. Skribenten svarar för analys och åsikter i texten.

Vill du också skriva en debattartikel till Utvecklingsmagasinet? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: