Statistiska centralbyrån, SCB, har varit en del av FUF:s Praktikantprogram sedan 2019. Anna Gunterberg, projektledare på SCB, berättar att många inte vet om att myndigheten arbetar med internationella samarbeten, mänskliga rättigheter och Agenda 2030, och att de, genom att anlita FUF, får ett bra urval av kandidater som annars kanske inte hade känt till dem:
– När vi rekryterade praktikanter själva var det svårare att nå ut och få praktikanter med rätt intresse och rätt kompetens. Det var ett mycket mer begränsat urval som vi hade då. De gånger som vi lyckades nå ut till lite fler blev det mödosamt att ta sig igenom rekryteringsprocessen. En specialkompetens som FUF har är att de kan få in en bred mängd av kandidater samt att de tänker på mångfald i sin rekrytering. De kan matcha till ett stort antal organisationer vilket gör att det blir bra för kandidaterna och det blir bra för organisationerna. Detta gör att vi oftast får in en praktikant som är intresserad både av det internationella som vi gör och av statistik.
Stefan Andersson, chef på myndighetens sektion för utvecklingssamarbete, stämmer in:
– Grundskälet är att det blir ett väldigt bra urval av praktikanter som har rätt profil och intresse för utvecklingsfrågor. Det är kostnadseffektivt eftersom en stor del av arbetet läggs ut och FUF sköter gallring och sållning. Erfarenheten säger att det blir bra. Innan FUF var det inte lika jämn kvalité och det krävdes mycket mer jobb. FUF har bidragit till att fler förstår hur pass stort och omfattande vår internationella verksamhet är.
Anna och Stefan är överens om att kvalitén på de många FUF-praktikanter som de har handlett har varit hög och funkat ”förvånansvärt bra”.
– Det är studenter som har rätt yrkesmässiga intressen och är väldigt framåt. Det har sedan vi anlitade FUF blivit genomgående bra, och jämnare än innan i och med den målgrupp som de når ut till, berättar Stefan. Samtliga har bidragit och känt sig trygga. Det har varit oväntat bra genomgående helt enkelt. Diskrepansen mellan kandidater minskar när det är så bra urval från FUF.
Anna fyller i:
– De har varit jättejättebra. De har varit engagerade, ambitiösa, kommit in i arbetet och verkligen velat lära sig mera. De har bidragit mycket utifrån deras bakgrund, både i kontorsgöromål, som till exempel mötesanteckningar, och specialuppgifter som vi försöker ge praktikanter skräddarsydda utifrån deras intresse. Det ger ett mervärde till oss också, eftersom vi får saker gjort djupare och med mer kvalitet än vad vi hade hunnit med. Till exempel har tidigare praktikanter utfört djupintervjuer med partnerorganisationer inför årsrapporter. Praktikanterna kommer in med det senaste inom områden, vilket bidrar till diskussionerna och med ny kunskap eftersom vi andra inte har studerat på ett tag.
Att ta emot praktikanter genom FUF har även stärkt myndighetens employer brand på olika sätt. Anna berättar att det har hjälpt SCB att nå ut med budskapet att statistik har en avgörande betydelse för arbetet med demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och hållbar global utveckling – och därmed visa på myndighetens arbete och relevans.
– Vi har också haft möjlighet att anordna studiebesök för alla FUF-praktikanter som är på olika organisationer och myndigheter. Sådana möjligheter påverkar ju vårt varumärke, även för SCB i stort, eftersom många inte vet att de här möjligheterna finns på myndigheten, fyller Stefan i.
Vad skulle ni säga till andra myndigheter som är tveksamma att ta emot praktikanter eller använda sig av FUF? Vilka är era bästa råd?
– Det är ett tids- och kostnadseffektivt sätt att rekrytera praktikanter och reducerar risken för onödigt jobb. Man kan nästan sätta upp alla CV:n på en vägg och kasta pil. Skämt åsido, de tar fram kvalitetssäkrade kandidater och förenklar processen, säger Stefan.
– Jag råder andra myndigheter och organisationer att man ska överväga att ta emot praktikanter om det finns möjlighet att avsätta en del av tiden för handledning. Har man den kapaciteten, då tycker jag absolut att man ska ta sig en funderare kring vad som behöver utveckla som man själv inte hinner med, eller har möjlighet att prioritera, och att göra det till en praktikuppgift. Och givetvis annonsera genom FUF. Verksamhetsmässigt så når ni ut bredare, får rätt person och slipper stora delar av arbetet med rekrytering. Kandidaterna är väldigt attraktiva på praktikantmarknaden och de får ofta andra erbjudanden. Skulle det bli så försöker FUF stötta med att ta fram en ersättare. Man får även stöd som praktikhandledare kring måluppföljning och utvärdering, samt annat praktiskt, säger Anna.