Event om Iranprotesterna

Jämställdhet: I ljuset av Iranprotesterna

Till anmälan »

Den 13 september 2022 blev Mahsa Jina Amini gripen av iransk moralpolis då de ansåg att hon bar slöjan på ett inkorrekt sätt. Några dagar senare dör hon på sjukhus. Mahsa Jina Aminis död blir startskottet på protesterna mot slöjtvånget i Iran.

FUF välkomnar dig till ett seminarium om protesterna i Iran och bakgrunden till dem. För att hjälpa oss förstå den senaste tidens utveckling och för att diskutera hur kampen för jämställdhet sett ut historiskt i Iran har vi med oss Khalid Khayati och Charlotte Fridolfsson och Raha Omrani.

Khalid Khayati är universitetslektor vid Linköpings universitet och forskar och utbildar inom migration och diaspora samt mellanösterns politik. Han undervisar även inom politisk teori och internationell politik.

Charlotte Fridolfsson är lektor och docent i statsvetenskap vid Linköpings universitet. Hon har också uppdraget som föreståndare vid Forum för genusvetenskap och jämställdhet vid LiU. Hon disputerade vid Örebro universitet 2006 med en avhandling som handlar om politisk protest i en svensk kontext.

Raha Omrani, LiU-alumn, är logistik- och laboratoriechef för ett företag i Mjärdevi Science Park och en känd dansare, koreograf och dansinstruktör i Linköping. Raha är född och uppvuxen i Iran men flyttade till Sverige som utbytesstudent för 13 år sedan. Tillbaka i Iran arresterades Raha flera gånger av sedlighetspolisen. På grund av detta bor och arbetar Raha nu i Sverige.

Moderator: Petra Thorell, FUF

Samtalet kommer hållas på engelska.

Kan du inte vara med plats? Anmäl dig länken ovan för mer information om hur du kan delta digitalt. 

Varmt välkommen!

Seminariet anordnas av FUF:s eventgrupp, som består av unga ideellt engagerade medlemmar, tillsammans med FUF lokalgrupp Linköping.  

Dela det här: