FUF Linköping bjuder in er till en föreläsning om gräsrotsorganisationers arbete kring kvinnors rättigheter på den indiska landsbygden. Föreläsningen kommer att hållas av Josefine Nilsson och Amanda Ömar, som har genomfört fyra månaders praktik på Grameena Mahila Okkuta (GMO), som är en av Svalorna Indien Bangladeshs partnerorganisationer.
Datum och tid: 24 maj kl. 13:15-14:30
Plats: Zoom
Grameena Mahila Okutta, som betyder ”landsbygdens kvinnliga federation”, är en social rörelse som arbetar i Kolar-distriktet i södra Indien. Organisationen är en av de största och mest inflytelserika i sitt slag i hela delstaten Karnataka. GMO:s främsta fokus är att öka kvinnors möjlighet till försörjning och att synliggöra och bekämpa det könsbaserade våldet, som är ett utbrett problem i Indien. Organisationen arbetar tillsammans med Svalorna inom projektet LEAP (Livelihood, Empowerment and Awareness Programme), ett projekt som syftar till att stärka kvinnors ekonomiska, sociala och politiska ställning i samhället och i hushållet.
Josefine Nilsson och Amanda Ömar spenderade majoriteten av sin praktiktid hos GMO i fält, där de besökte alla projektbyar för att diskutera och arbeta med aktuella utmaningar såsom alkoholism, sysselsättning ekonomisk status, jämställdhet, barnäktenskap osv. Under föreläsningen kommer de att förklara hur gräsrotsorganisationer i Indien arbetar för att motverka de hinder som kvinnor har på grund av befintliga samhällstrukturer, samt belysa vikten av att stödja och samarbeta med organisationer utomlands för ett starkt civilsamhälle, med tanke på den nuvarande biståndsdebatten i Sverige.
Det är obligatorisk anmälan genom denna länk för att delta i föreläsningen.
Om arrangören
FUF Linköping är en av FUF:s fem lokalgrupper som arbetar ideellt med att sprida kunskap om globala utvecklingsfrågor. Föreläsningen arrangeras i samarbete med studieförbundet Sensus.