En global utblick – yttrandefriheten runt om i världen

Seminariet ”En global utblick – Yttrandefriheten runt om i världen” ges i samband med Danderyds kommuns demokratijubileum i samband med firandet av demokratin 100 år. Seminariet ger en global utblick på utvecklingen för yttrandefrihet och pressfrihet i världen och hoten mot demokratin om de begränsas.
Den 12 oktober kl 18.00-20.00 anordnar FUF Stockholm Södra och Medborgarskolan Stockholm ett seminarium i två delar där vi gör en global utblick och belyser hur yttrandefriheten och pressfriheten ser ut runt om i världen. Seminariets första del handlar om den globala utvecklingen generellt. Under seminariets andra del bjuder vi in en journalist som har varit verksam i ett av de länder i världen som är farligast att vara journalist i. Efter samtalen kommer det finnas möjlighet för publiken att ställa frågor.

Seminarium del 1. Hur ser utvecklingen för yttrandefrihet ut runt om i världen?

Sedan 2000-talet har yttrandefriheten i många av världens länder blivit inskränkt. Avskaffning av internet används som ett verktyg för regimer att övervaka och sprida propaganda om civilbefolkningen. Att fler länder kränker press och yttrandefriheten, vilket har orsakat direkt fara för journalister att verka. Bara sen i januari i år har 8 journalister blivit mördade och 303 journalister har fängslats runt om i världen (Reporters without borders). Detta vill vi prata om under seminariets första pass för att besvara frågor såsom: på vilka sätt inskränks pressfriheten; vad får inskränkt pressfrihet för konsekvenser för demokratin i ett land; varför går utvecklingen åt fel håll på många platser etc.

Seminarium del 2. Hur är det att vara journalist i Afghanistan?

I den andra delen av seminariet gör vi en djupdykning i hur det är att vara journalist i ett av världens farligaste länder för journalister. Vi kommer att ha ett samtal med Saifur Rahman Sherzad journalist som tidigare jobbat i Afghanistan, ett utav världens farligaste länder att vara journalist i idag. Genom ett samtal med en journalist belyser vi hur det är att arbeta i länder där pressfrihet och yttrandefrihet inte värnas och vad inskränkningar får för effekter på deras dagliga arbete.

Anmälan krävs! Max antal 100 personer så anmäl dig nu! (Uppdaterad enligt FHM restriktioner)

När: 12 oktober kl 18.00-20.00
Plats: Banérsalen, Djursholms slott

Seminariet finns att titta på i efterhand på Medborgarskolans YouTube-kanal. 

Dela det här: