Den mänskliga kostnaden – VM 2022 i Qatar

Sedan Fifa utsåg Qatar till värdnation och arrangör av världsmästerskapet i fotboll för herrar 2022 har det rapporterats om hur migrantarbetare exploateras och fallit offer för modernt slaveri under förberedelserna. Det rapporteras om migranter som både blir utan löner och inte får raster under sina uppseendeväckande långa arbetspass. Nu, med ungefär 6 månader kvar till avspark kvarstår många frågetecken kring en av världens största folkfester. Vilket ansvar har Fifa och varför har omvärlden inte gjort mer för att förhindra dessa övergrepp? Är det bra att ha VM i Qatar så vi äntligen börjar prata om dessa problem, som annars kanske inte intresserat omvärlden? Kan man med gott samvete följa fotbolls VM? Och vad kan implementeras för att förhindra att migranter exploateras? Med dessa frågor som utgångspunkt bjuder FUF in till diskussion och samtal med Ellinor Hagman, Måns Molander och Igor Kubát.

Ellinor Hagman är jurist och sakkunnig på Amnesty International. Hon har ett särskilt intresse kring frågor som gäller mänskliga rättigheter och migrationsrätt.

Måns Molander arbetar sedan 2015 som Norden direktör på Human Rights Watch. Han har tidigare varit chef för sektionen på mänskliga rättigheter vid Utrikesdepartementet, där han har ansvarat för att samordna mänskliga rättigheter inom svensk utrikespolitik.

Igor Kubát arbetar som hållbarhetssamordnare på Svenska Fotbollförbundet. Han har haft en lång karriär som manager för flera framgångsrika idrottslag. Tidigare har Igor även drivit en hjälporganisation i Libanon och arbetat för Amnesty International som föreläsare samt med kampanjen kring fotbolls VM i Qatar.

Syftet med panelsamtalet är att synliggöra hur människorättsliga övergrepp begås i fotbollens namn och vilka konsekvenser VM har för de migrantarbetare som faktiskt gör världsmästerskapet i Qatar möjligt. Vi avslutar samtalet med att diskutera vilka skyldigheter Fifa, medverkande och åskådare har samt vilka åtgärder som krävs för att motverka att dessa situationer uppstår igen.

Diskussionen sker över Zoom och kräver föranmälan. Anmäl dig senast 23:55 den 6/6.

Samtalet anordnas av FUF:s eventgrupp som består av unga ideellt engagerade medlemmar.

Dela det här: