Bolivia Bartolina Sisa

INSTÄLLT – Bolivias urfolkskvinnor i en turbulent politisk tid

INSTÄLLT

Tråkiga Nyheter! På grund av Coronaviruset har Segundina Flores från Bartolina Sisa fått ställa in sin resa till Europa och detta seminarium kommer därför att behöva ställas in. Vi hoppas att någon representant från Bartolina Sisa kan komma till Sverige vid ett senare tillfälle och berätta om vad som händer i Bolivia. Inom kort kommer dock Latinamerikagrupperna publicera en artikel här på fuf.se, med fokus på Bolivia och försöka besvara flera av de frågor som tänkte ställas i seminariet. – Håll utkik!

De senaste månaderna har präglats av politiska konflikter, stora protester och mycket våld i Bolivia. Efter nästan 14 år vid makten avsattes Bolivias president Evo Morales i november förra året. Sen dess har en tillfällig regering suttit vid makten och i maj ska det bli ett nytt presidentval.

I samband med de politiska konflikterna har urfolkskvinnor varit extra utsatta för våld, hot och förtryck.

Segundina Flores är på besök i Sverige och kommer under seminariet att berätta om hur konflikterna har påverkat henne och hennes organsiation Bartolina Sisa.

Bartolina Sisa är en gräsrotsorganisation som består av urfolkskvinnor från olika regioner i Bolivia och grundades 1980 som ett svar på de aggressioner, landsförvisningar och frihetsberövanden som fackföreningsledare fick utstå under militärdiktaturens tid. Under Evo Morales tid vid makten har Bartolina Sisa haft stora framgångar i att förbättra situationen för landets urfolkskvinnor. Diskriminerande lagar har ändrats och för första gången i historien har urfolkskvinnor tagit plats i parlamentet och på många andra offentliga poster.

Men vad händer nu? Hur påverkas urfolkskvinnorna av den politiska turbulensen? Och hur ser Segundina Flores på framtiden för Bolivias urfolkskvinnor?

Samtalet arrangeras av FUF och Latinamerikagrupperna och kommer vara på spanska med svensk tolk.

Vi bjuder på dryck och tilltugg – Varmt välkomna!

Vänligen observera att lokalen ligger en halv trappa ned utan hiss.

Dela det här: