BIO GLOBAL: Birds of passage

Film har den magiska kraften att kunna inspirera, påverka och öka medvetenheten om viktiga frågor. Många spelfilmer utforskar globala utmaningar som rasism, sexism, konflikt, fattigdom och ojämlikhet. De kan hjälpa oss att se världen och identifiera oss med platser och problem vi kanske inte vet så mycket om.

Bio Global är ett samarbete mellan Föreningen för utvecklingsfrågor, Globalportalen och Bio Rio. Under våren förhandsvisar vi de två tankeväckande filmerna Kapernaum (27/2) och Birds of passage. Efter filmerna blir det samtal där vi, tillsammans med gäster, vrider och vänder på verkliga utmaningar som världen står inför idag.

Bio Global presenterar en förhandsvisning av Birds of passage

Colombia under 1970-talet. Hippiekulturen är stor bland amerikanska ungdomar och intresset för marijuana växer. Lokala småbönder ser en möjlighet och blir snabbt internationella affärsmän. I Guajira-öknen tar en Wayuu-familj från urbefolkningen täten i den nya affärsverksamheten och får smaka frukterna av snabba pengar och makt. Men när girighet och heder smälter samman blåser en familjefejd upp till våldsamma proportioner.

Oscarsnominerade regissörerna Ciro Guerra och Cristina Gallego är tillbaka med en film om Colombias droghandel. Birds of passage hyllades stort under den senaste Cannes-festivalen och blev bland 9 filmer utvald till Oscarsgalans short list för bästa utländska film.

Samtalsgäster
Magnus Linton, journalist och författare till böcker som Americanos (2005) och Cocaína – en bok om dom som gör det (2010)
Claudia Arenas, chef för effektivitets- och kvalitetssäkring och f.d. Colombiachef på Forum Syd

Samtalet pågår i ca 30 minuter.

Biljetterna kostar endast 60kr och köps på Bio Rios hemsida.

Dela det här: